Pušenje izaziva rak trenutno

Američki naučnici sproveli su studiju koja je demantovala dosadašnje verovanje da cigarete štete zdravlju na duže staze. Naime, prema najnovijim saznanjima, štetne posledice po organizam počinju odmah nakon što se cigareta ugasi.

Američki naučnici sproveli su studiju koja je demantovala dosadašnje verovanje da cigarete štete zdravlju na duže staze. Naime, prema najnovijim saznanjima, štetne posledice po organizam počinju odmah nakon što se cigareta ugasi.

Naučnici sa Univerziteta u Minesoti pratili su nivo hemikalija povezanih sa rakom kod 12 osoba koje su zapalile cigaretu.

Primećeno je da policiklični aromatični ugljovodonici (PAH) koji su dodati cigaretama nakon samo 15 do 30 minuta počinju da se menjaju u telu i pretvaraju u drugu hemikaliju koja šteti DNK-u i izaziva kancer. Stručnjake su užasnuli rezultati studije koja je pokazala da posledice pušenja mogu da se osete mnogo ranije nego što se to do sada mislilo.

"Ovi rezultati bi trebalo da budu jako upozorenje svima koji razmišljaju da počnu da puše," rekao je profesor Stiven Heč, dok je Martin Dokrel iz organizacije 'Ash' koja se bori protiv pušenja zaključio da su rezultati studije zastrašujući.

"Skoro svi znaju da pušenje izaziva rak pluća. Zastrašujuća stvar kod ovog istraživanja je što pokazuje koliko brzo počinje taj proces – ne za 30 godina već za samo 30 minuta nakon jedne cigarete," reao je Dokrel, dodavši: "Nikada nije kasno da se prestane."

  • popolo

    23.01.2011 16:47
    Pušenje izaziva rak trenutno
    stvarno neviđen efekat....toliko sam se sad iznervirao da moram sad da zapalim a od straha od raka neću ni da je gasim.....ma hajte...moj deda je pušio zavijače punih 60 godina i možda bi još toliko da ga nije ritno konj i usmrtio ga...a možda je konj to namerno jer nije podnosio miris duvana???...ko zna ...sad sam se tek zapitao
  • Dr Petrović

    23.01.2011 08:45
    ODMAH !
    Najbolje je prestati pušiti još pre nego što se počne.Tehnika: Zatvorite oči, stavite levi prst na koren nosa, malo prema oku: Zamislite sliku kako palite cigaretu, jako osetite dim koji vas davi, misao da vam goru novci pod nosom, strah od raka, izdramatizujte to, napravite od toga jednu fotografiju: "Snap-Shot", sada desni prst na koren nosa prema desnom oku, zamislite divan miris čistog vazduha i borovine kako udišete punim plućima i kako Vas puni zdravljem i energijom Uradite tako 5-10 puta, unesite tu što više emocija, uspeh neće izostati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).