Najbolja mesta za umiranje

Fondacija Lajen iz Singapura je sprovela istraživanje i utvrdilo se da starije osobe imaju najveći strah od umiranja u bolovima. Takođe, istraživanje je istaklo Englesku kao najbolje mesto za umiranje, dok Kanada i SAD dele deveto mesto.

Fondacija Lajen iz Singapura je sprovela istraživanje i utvrdilo se da starije osobe imaju najveći strah od umiranja u bolovima. Takođe, istraživanje je istaklo Englesku kao najbolje mesto za umiranje, dok Kanada i SAD dele deveto mesto.

Bol je najveći strah, istina, pogotovo kod pacijenata koji umiru od raka. Heroin je u Britaniji tokom 90 godina bio dostupan kao lek protiv bolova u poslednjoj fazi života, odnosno, u poslednjoj fazi bolesti, pred smrt kada su bolovi najjači. Pitanje je zašto se heroin nije mogao pronaći u Kanadi iz istog razloga. Najveći strah je bio zavisnost koja se javlja kod učestalog konzumiranja. Istina je da se nije razvijala zavisnost jer im nije davan zbog užitka već kao lek protiv bolova. I zapravo, zašto bismo razmišljali o zavisnosti kada je čoveku ostalo još nekoliko dana ili sati života? Koliko je to grubo?

Specijalisti za rak u Tomasovoj bolnici u Londonu kažu da pacijenti pred kraj života primaju 1.500mg svakog sata, dok je 5mg normalna doza za postoperativni oporavak. Ukoliko se rak ne vrati, pacijente „skidaju" sa heriona u roku od tri nedelje.

U Severnoj Americi je rasprostranjeno mišljenje da je morfin skoro isto dobar kao i heroin, međutim, heroin je jači, brže se kreće kroz organizam i stvara blagi osećaj euforije.

To što je Kanada na devetom mestu kao država po broju želja da se tamo umre ima svoju pozadinu. Naime, 20. decembra 1984. godine, nakon brojnih apela da se uvede terapija heroinom za pacijente koji skoro čekaju da umru, vlada je dozvolila upotrebu heroina samo za umiruće pacijente. Dalje, taj heroin se čuvao na tajnim lokacijama u Kanadi i morao se prenositi uz policijsku pratnju do bolnice. Svaki slučaj za koji je predložen heroin je morao biti iznet na posebnim komisijama, što je rezultiralo smešno malim količinama heroina koje su smele da se koriste, pa sve do toga da je prestao i uvoz u Kanadu.

Danas postoje fondacije koje se bore i anonimnim putevima skupljaju novac za lekove koji se mogu davati pacijentima koji u bolovima umiru svakodnevno.

Koja je politika i čija je kada od toga gde živite zavisi u kakvim ćete okolnostima umreti? Širom sveta postoje bolnice u kojima se lekovi protiv bolova ni ne daju pacijentima koji čekaju smrt jer se to smatra gubitkom novca.

  • 24.02.2011 23:41
    http://www.youtube.com/watch?v=Qf1aQMgKk_A
  • Rina

    24.02.2011 23:29
    Da li ste se raspitali kakav je odnos prema umirucim pacijentima i ublazavanju njihovog bola, nama bliskim, dakle, kod nas???
    Evo link, koji bi se, u neku ruku, nadovezao na ovu temu, tj. strah od smrti http: http://www.youtube.com/watch?v=Qf1aQMgKk_A

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.