Određena hrana produžava život

Najnovije istraživanje pokazuje da se starenje i nastanak bora mogu sprečiti promenom prehrambenih navika.
Najnovije istraživanje pokazuje da se starenje i nastanak bora mogu sprečiti promenom prehrambenih navika.

Zagađen vazduh, loša ishrana i stres već su uobičajene pojave savremenog doba. Nažalost, te pojave uz niz drugih okolnosti poput pušenja i nespavanja dovode do bržeg starenja.

Međutim, nije sve tako crno, jer hrana ima izuzetno veliku ulogu u održavanju kože mladom. Uz određene promene, moguće je donekle zaustaviti vreme i kožu zadržati što duže mladom. Kako je pokazalo dvogodišnje istraživanje u kojem je učestvovalo 200 žena, omega-3 masne kiseline, antioksidansi i zeleni čaj čine čuda.

Polovina ispitanica koje su jele takvu hranu u trajanju od dve godine imale su znatno bolji kvalitet kože od onih koje nisu pazile na ishranu. Naravno, prva grupa ispitanica nije pušila, dok je u drugoj grupi bilo onih koje su imale tu nezdravu naviku.

"Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u morskim plodovima, maslinovom i ribljem ulju kao i u plodovima poput badema su najbolji prijatelji kože jer vidljivo smanjuju znakove starenja. Odličan saveznik u borbi protiv bora su i zeleni čaj kao i  antioksidansi poput spanaća, karfiola ili manga", objašnjava poznati američki nutricionista Džon Pangborn.

Dobro je, kažu stručnjaci, da se kombinuje hrana i jede raznoliko jer samo jedna grupa namirnica neće učiniti puno. Naime, kombinovana prehrana s različitim svojstvima deluje na različite načine, a svaki od njih deluje blagotvorno na kožu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.