Prosečno popijemo 22 kutije lekova godišnje

Čak četiri miliona kutija lekova izdato je u 2010. više nego u prethodnoj godini. U proseku, svaki pacijent podigao je 22 kutije.
Čak četiri miliona kutija lekova izdato je u 2010. više nego u prethodnoj godini. U proseku, svaki pacijent podigao je 22 kutije.

Najviše je popijeno lekova za srce, ali i za smirenje. Lekari tvrde da je to zato što smo kao nacija sve stariji i bolesniji, ali ima i onih koji smatraju da i dalje volimo da pravimo rezerve i pijemo tablete na svoju ruku.Potrošnja lekova u Srbiji svake godine se poveća za pet do deset odsto. Gotovo 4,1 milion ljudi je u 2010. podiglo jednom ili više desetina puta medikamente na recept. Može se reći i da se svakoga dana u Srbiji napiše približno 250.000 recepata, a podigne skoro 400.000 kutija, kažu u Republičkom zavodu za zdravsteno osiguranje (RZZO).

U prilog teoriji o starosti nacije, ali i tome da su bolesti srca i krvnih sudova broj jedan na listi, ide i podatak da su lekovi koji se koriste kao terapija u lečenju ovih bolesti, apsolutno najtraženiji. Samo je za „presolol”, koji je beta blokator, napisano skoro dva miliona recepta. Zvanična statistika Instituta za javno zdravlje „Batut” pokazuje da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u našoj zemlji, čak u 55,8 odsto slučajeva, piše Blic,

Osim medikamenata za srce, troše se i oni, narodski rečeno, za živce. Podaci RZZO pokazuju da je, u proseku, svaki zdravstveni osiguranik popio dva pakovanja sedativa. Tako se lekovi za neurološke i psihičke bolesti po broju izdatih recepata nalaze na drugom mestu. Za „bromazepam” je prepisano oko 2,8 miliona recepata, dok je podignuto više od četiri miliona kutijica lekova. Na trećem mestu su lekovi za bolesti digestivnog sistema i poremećaj metabolizma, kao što je dijabetes.

Tokom prošle godine prepisan je 61 milion recepata i izdato 90 miliona kutija. Ako je za utehu, i pored povećane potrošnje lekova, većina građana još je daleko od apsolutnog rekorda jednog pacijenta koji je od lekara dobio 229 recepata za lekove čija je vrednost bila viša od 900.000 dinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.