Šta sve nasleđujemo od majke

Do sada se mislilo da devojčicama prva menstruacija dolazi u zavisnosti od ishrane, odnosno konzumacije mesa. Sada se zna da ona nastupa u roku od 3 meseca od prve menstruacije njihovih majki.
Do sada se mislilo da devojčicama prva menstruacija dolazi u zavisnosti od ishrane, odnosno konzumacije mesa. Sada se zna da ona nastupa u roku od 3 meseca od prve menstruacije njihovih majki.

Šta sve nasleđujemo od majki, koja zdravstvena stanja su genetska?

Migrene

Genetska veza: 70 do 80 odsto su šanse da ćete je naslediti od majke.

Šta se prenosi? Oštećen gen tresk, koji može izazvati migrenu. Ako ovaj gen ne funkcioniše kako treba, osetljiv je na faktore kao što su buka, sir i kofein, i može lakše da aktivira centre za bol koji izazivaju migrenu.

Šta možete učiniti? Migrene može biti nepredvidiva, ali identifikacija okidača može pomoći. Mnoge osobe koje pate od migrene su osetljive na čokoladu, sir, citruse i crno vino. Takođe, hormoni biti odgovorni – pad i povišeni estrogen i progesteron u toku menstrualnog ciklusa mogu izazvati migrenu.

Rak dojke

Genetska veza: 3 odsto raka dojke je genetsko.

Šta se prenosi? Žene koje nose u sebi mutirani gen BRCA1 i BRCA2 imaju veće šanse da naslede ovo stanje. Ako je vaš bliži rođak, muško ili žensko, razvio rak u ranim godinama, imate povećan rizik. Najveći borj žena sa ovim genom dobije rak u ranim godinama života.

Šta možete učiniti? Genetska analiza se može izvršiti. Ako imate istoriju bolesti u porodici, pregledajte se. Neke žene se odluče na preventivnu mastektomiju kako bi smanjile šanse za rak. Hormonske terapije i kontracpetivne pilule kod nekih žena mogu povećati rizike, kao i gojaznost, pogotovo nakon menopauze.

U UK je pušenje krivac za nastanak čak polovine slučajeva raka dojke, dok umereno konzumiranje alkohola povećava šanse za 7 odsto za svaku jedinicu alkohola dnevno.

Fitnes

Genetska veza: do 50 odsto.

Šta se prenosi? Lakoća kojom razvijate mišićnu masu je nasledna. Često se i kaže da ako želite medalju sa Olimpijade, treba da birate roditelje.

Šta možete učiniti? Preporučuje se 30 minuta vežbe dnevno, 5 dana u nedelji kako biste poboljšali zdravlje. Najbolje je da vežbate 30-45 minuta 3 puta nedeljno i da uključite vežbe otpora kao što su čučnjevi, i obavezno istezanje.

Depresija

Genetska veza: 10 odsto su šanse da ćete je naslediti.

Šta se prenosi? Mentalna oboljenja, uključujući i depresiju, postporođajnu depresiju i bipolarni poremećaj su nasledna. Naučnici su izolovali mutirani gen triptofan hidroksilaza-2 koji može imati učinak u depresiji. On mozgu oduzima serotonin, hormon doborg osećaja. Konačna veza treba tek da bude potvrđena.

Šta možete učiniti? Faktori kao što su umor, stres i alkohol povećavaju rizik. Ako ste nasledili neki od gena povezanih sa depresijom, ne postoji garancija da ćete i patiti od bolesti.

Gojaznost

Genetska veza: istraživanje je pokazalo da osobe sa dva gena gojaznosti FTO, imaju 70 odsto šanse da razviju gojaznost od osoba bez ovog gena. Takođe, istraživanje je pokazalo i da su devojčice koje nisu gojazne u 4 odsto slučajeva imale gojazne majke, dok su gojazne devojčice imaje i takve majke u 41 odsto slučajeva.

Šta se prenosi? Osobe sa jednim primerkom gena FTO imaju 30 odsto šanse da budu gojazne u poređenju sa osobama bez ijednog primerka. Osobe sa dva primerka su u proseku za 3kg teže od osoba bez tog gena. Oblik tela takođe ima genetsku osnovu i to jaču kod osoba sa telom u obliku jabuke nego kod onih sa telom oblika kruške.

Šta možete učiniti? Neaktivnost, kalorije i masna ishrana su krivci. Treba ograničiti vreme ispred televizora i računara na manje od dva sata dnevno.

Reumatoidni artritis

Genetska veza: ako ga je imala vaša majka, 50 odsto su šanse da ćete ga imati i vi. To je bolest koja nastaje kada imuni sistem napadne telo što uzrokuje upalu i uništava zid zglobova i hrskavicu.

Šta se prenosi? Geni ne prenose bolest već šanse da je dobijete. Čak i da ih imate, ne postoji sigurnost da ćete oboleti.

Šta možete učiniti? Češće se javlja kod osoba koje puše, jedu dosta crvenog mesa i piju dosta kafe. Virusne infekcije takođe mogu biti okidač za nastanak bolesti. Manje se javlja kod osoba koje unose dosta vitamina C iz voća i povrća.

Rana menopauza

Genetska veza: 70-85 odsto je verovatnoća da ćete i vi iskusiti ranu menopauzu ako je to iskusila vaša majka.

Šta se prenosi? Jedna od 20 žena je oseti pre 46 godina života (prosek je 51), a 4 gena koja sarađuju povećaaju rizik. Istraživanje sprovedeno na sestrama je pokazalo da su 85 odsto učinka imali geni.

Šta možete učiniti? Intervencija na jajnicima može povećati rizike. Ništa ne može da spreči pojavu menopauze, ali postoje lekovi i tretmani koji mogu olakšati simptome. O lekovima i boljnim receptima porazgovarajte sa lekarom.

Alchajmerova bolest

Genetska veza: 3-5 odsto su šanse da ćete naslediti demenciju a 30-50 da ćete naslediti Alchajmerou bolest od svoje majke.

Šta se prenosi? Društvo Alchajmera tvrdi da je otkrilo gene koji su predispozicija za različite oblike demencije. Jedan u 1.000 slučajeva demencije (koji se javljaju u ranim godinama života) je u potpunosti nasleđen i za to su kriva 3 različita gena. U kasnijim godinama, posle 65 godina, samo jedan gen izaziva ovu bolest.

Šta možete učiniti? Održavajte zdravu težinu, vežbajte i održavajte normalan krvni pritisak i holesterol od 35. godine života i smanjite ćete rizik za 20 odsto.

Bolesti srca

Genetska veza: ako je vaša majka bolovala od neke bolesti srca, vaše su šanse 20 odsto.

Šta se prenosi? Još uvek nije poznat tačan razlog, ali je poznato da su majke koje su imale moždani udar svojim ćerkama prenele veći rizik od srčanog napada. Nalseđene vaskularne bolesti utiču na konorarnu arteriju u srcu i na cerebralnu arteriju u mozgu.
Takođe, kopiranje majčinog nezdravog života (isharana, nedovoljno vežbe) može biti faktor.

Šta možete učiniti? Najbitniji je način života, tako da je potrebno održavanje težine i ishrana bez mnogo nezasićenih masti i soli, kao i izbegavanje alkohola i pušenja, piše B92.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.