Dečaci teže podnose depresiju

Psihički problemi u ranom detinjstvu povećavaju rizik od samoubistva kasnije u životu kod muškaraca, ali ne i kod žena, zaključak je istraživanja obavljenog u Univerzitetskoj bolnici grada Turku u Finskoj.
Studijom je obuhvaćeno oko 5.300 ljudi, rođenih u Finskoj 1981. godine. Od 27 mušakraca iz te grupe koji su izvršili samoubistvo ili ga pokušali, 78 odsto je do osme godine imalo psihičke probleme, dok je među 27 žena koje su se ubile ili to pokušale samo 11 odsto imalo psihičke probleme u rečenom uzrastu, preneo je Rojters.

Osim toga, muškarci koji su pokušali samoubistvo su najčešće u detinjstvu doživeli raspad porodice ili su njihovi učitelji smatrali da imaju psihološke probleme ili su patili od hiperaktivnosti i imali poteškoće u sferi ponašanja i emocija. Nijedan od tih faktora u ranom detinjstvu nije, međutim, predstavljao najavu samoubilačkog ponašanja u kasnijem životu žena.

Ustanovljeno je da depresija u detinjstvu nije ni kod muškaraca, ni kod žena, bila rizičan faktor za kasnije samoubistvo.

Ovo istraživanje ukazuje da je blagovremeno otkrivanje i lečenje psihičkih poremećaja kod muške dece možda od ključnog značaja za prevenciju samoubistava pripadnika "jačeg" pola.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.