Lekarski saveti za novi grip

Ne znate da li treba da koristite masku ili ne, pitate se kako da se zaštitite od novog gripa, sumnjate da ste oboleli od novog gripa... Lekari Doma zdravlja "Novi Sad" odgovaraju na ova, ali i još neka pitanja.

 

Šta da uradim da bih se zaštitio/la od novog gripa?

Glavni put prenošenja novog virusnog gripa A H1N1 je sličan kao i kod sezonskog
gripa - kapljično, tj. kijanjem, kašljanjem i dodirom. Dobijanje infekcije možete sprečiti pridržavajući se određenih sledećih mera. Izbegavajte bliski kontakt sa bolesnim osobama. Držite rastojanje od najmanje jednog metra kada razgovarate s drugim osobama. Redovno perite ruke ili koristite gel za dezinfekciju. Prilikom pozdravljanja nemojte se rukovati, niti razmenjivati poljupce. Izbegavajte javni prevoz i druga mesta na kojima je velika gužva, kao i bolnice i klinike, osim u hitnim slučajevima. Stavite maramicu na lice ako kašljete i kijate. Maramicu odmah bacite. Ako ste bolesni, ne idite na posao, bolesnu decu ne puštajte u školu. Ne delite ni sa kim namirnice ili tanjir. Provetravajte prostorije u kojima boravite, čistite redovno kvake na vratima, rukohvate na stepenicama, igračke, telefone i druge predmete koje dodiruje niz osoba.

Da li treba da koristim masku?

Ako negujete bolesnika, morate nositi masku i bacajte je odmah nakon kontakta, a ruke potom temeljno očistite. Ako niste bolesni ne morate da nosite masku. Ako ste bolesni, morate da putujete ili da budete u blizini drugih pokrivajte vaša usta i nos. Pravilno korišćenje maski u svim situacijama je neophodno. Neispravno korišćenje zapravo povećava šansu od širenja zaraze.

Kako se maska pravilno koristi?

Stavite masku pažljivo tako da prekrije usta i nos i vežite je sigurno tako da se minimizuje svaki prostor između lica i maske. Izbegavajte dodirivanje maske koju koristite. Kad god dodirnete upotrebljenu masku (npr. prilikom skidanja ili pranja maske) operite ruke sapunom i vodom ili ih obrišite vlažnim maramicama na bazi alkohola. Zamenite masku novom čistom, suvom maskom čim korišćena maska postane vlažna. Ne upotrebljavajte već korišćenu masku za jednokratnu upotrebu. Uništite jednokratne maske nakon svake upotrebe i bacite ih odmah nakon skidanja.

Kako da znam da sam oboleo/la od novog gripa?

Tipični simptomi koji ukazuju na novi grip su slični sezonskom. Nagli skok temperature, čak i do 40-41 stepen, kašalj, glavobolja, bolovi u telu, bolovi u grlu i curenje iz nosa. Samo vaš lekar i lokalna zdravstvena ustanova mogu potvrditi slučaj (H1N1).

Šta da radim ako mislim da sam bolestan?

Ako se osećate bolesni, imate visoku temperaturu, kašalj i bol u grlu ostanite kod kuće, izolujte se, izbegavajte odlazak na posao, u školu ili okupljanja, odmarajte se i pijte dosta tečnosti. Prekrijte nos i usta ukoliko kašljete i kijate, a ako koristite maramice pažljivo ih odbacite, ruke odmah posle operite vodom i sapunom ili ih očistite vlažnim maramicama na bazi alkohola, ukoliko nemate maramice kod sebe u trenutku kašljanja i kijanja, pokrijte usta što je moguće više savijenim laktom, koristite masku da spreči širenje kapljica kada ste u okolini drugih ali koristite ih ispravno, obavestite porodicu, prijatelje o svojoj bolesti i pokušajte da izbegnete kontakt sa drugim ljudima. Ukoliko je moguće kontaktirajte lekara pre odlaska u zdravstvenu ustanovu i posavetujte se o tome koji je lekarski pregled neophodan.

U slučaju da sam dobio novi virus, treba li da uzimam antivirusni lek odmah?

Ne. Antivirusni lekovi kao što su oseltamivir ili zanamivir treba da se uzimaju samo ukoliko vam zdravstveni radnik da savet za to. Pojedinci ne bi trebalo da kupuju lekove za sprečavanje i borbu protiv novog gripa bez recepta i treba da budu prilično oprezni pri kupovini antivirusnih lekova preko Interneta.

Treba li da prestanem da dojim ukoliko sam bolesna?

Ne, sem ukoliko vam zdravstveni radnik ne da takav savet. Studije vezane za druge
virusne infekcije pokazuju da je dojenje najbolja zaštita za bebe, pomaže prolazak
korisnog majčinog imuniteta i povećava odbrambene faktore u borbi sa bolešću. Međutim, prilikom dojenja zaštitite se maskom i pravilno dezinfikujte ruke i predmete koje dodirujete, a koji će biti u kontaktu sa bebom.

Kada treba neko da potraži medicinsku pomoć?

Ako primetite otežano disanje ili imate stalnu temperaturu više od tri dana potražite lekarsku pomoć. Ukoliko vaše dete ima brzo i otežano disanje, stalnu temperaturu
ili konvulzije obratite se lekaru. U ovim slučajevima neophodna je kućna nega - odmaranje, pijenje velikih količina tečnosti i upotreba analgetika. Aspirinski analgetici (acetilsalicilna) ne bi trebalo da se koriste kod dece i mladih zbog opasnosti od Reye-ovog sindroma.

Mogu li da idem na posao ako imam grip, ali se osećam dobro?

Ne. Bez obzira da li imate novi ili sezonski grip, trebalo bi da ostanete kod kuće i izbegavate odlazak na posao u toku trajanja simptoma. Tako ćete zaštititi vaše kolege na poslu i druge i to najmanje sedam dana.

Mogu li da putujem?

Ako se osećate bolesni ili imate simptome gripa ne bi trebalo da putujete. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice o svom zdravlju, trebalo bi da se posavetujete sa
vašim lekarom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.