Duvanski dim - serijski ubica

Nacionalni dan bez duvanskog dima biće obeležen u petak, 30. januara, od 11 do 14 časova u Merkatoru i sutradan od 11 do 12 sati u studentskoj menzi. Na oba mesta posetioci će moći da zamene cigarete za voće, dobiju edukativni materijal i popune anketu o štetnosti pušenja. Akciju organizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, odnosno Zavod za zaštitu zdravlja studenata. Tema ovogodišnje nacionalne kampanje je zaštita od izloženosti duvanskom dimu, a odvija se pod sloganom "Duvanski dim je serijski ubica".
Prema poslednjim podacima o istraživanju zdravlja,u našoj zemlji: 61,7% odraslih izloženo je duvanskom dimu u svojoj kući, 44,9% odraslih izloženo je duvanskom dimu na poslu, a neki i duže od jednog sata svakodnevno, 76,9% mladih od 13 do 15 godina živi sa nekim ko u njihovom prisustvu puši. Među pušačima je 38,1% muškaraca, 29,9% žena i 10,4% mladih uzrasta od 13-15 godina.
Akciju u Meraktoru organizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, zajedno sa Domom zdravlja "Novi Sad", Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad, Savezom studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, EMPRONOM i predstavnicima Međunarodne organizacije studenata medicine. Cilj manifestacije je da što više ljudi sazna koje su štetne posledice pušenja i sekundarnog duvanskog dima, te se da podstaknu na odgovornost i očuvanje životne i radne sredine bez duvanskog dima. Svi koji daju cigarete dobiće voće i sokove, a posetioci će moći da popune anketu i dobiju edukativni materijal, kao i da vide prezentaciju na video bimu o štetnosti duvanskog dima.

{xtypo_rounded_right2}Odvikavanje

Savetovalište za odvikavanje od pušenja u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata organizovaće novu grupu za odvikavanje od pušenja u ponedeljak, 16.februara u 12 časova. Savetovalište radi grupni metod odvikavanja od pušenja po petodnevnom planu, a studenti koji žele da vode zdraviji način života oslobađanjem od ove navike mogu u ponedeljak u podne da dođu u Savetovalište za zdrave stilove života, soba broj 3 u prizemlju Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata. {/xtypo_rounded_right2}

Povod za ovogodišnju nacionalnu kampanju je priprema javnosti za donošenje novog Zakona o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama. Zabrana pušenja na svim radnim i javnim mestima je posle povećanja poreza na duvan, a time i poskupljenje cigareta, najefektivnija mera za smanjenje smrtnosti i oboljevanja u vezi sa upotrebom duvana, jer ne samo da štiti ljude od štetnog dejstva duvanskog dima iz okruženja, već doprinosi smanjenju korišćenja duvana uopšte, podstičući na njegovu manju upotrebu na javnim i radnim mestima kao na i odvikavanje i utiče na manju vidljivost pušenja kao sveprisutnog oblika zavisnosti, što dovodi do smanjenja podsticaja mladih da zapale prvu cigaretu.Samo potpuna zabrana obezbeđuje jednakost u zdravlju za sve i denormalizaciju pušenja kao društvene pojave. Zabrane sa izuzecima, osim toga što ih je komplikovanije i skuplje sprovesti, nemaju dobar efekat na skretanje pažnje da pušenje nije normalna i društveno prihvatljiva pojava, a samim tim ni na primenu zakona, ni na smanjenje oboljevanja i umiranja od posledica izloženosti duvanskom dimu iz okruženja. Uvođenje sveobuhvatnog zakona o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru na svim radnim i javnim mestima je odgovornost države u smislu zaštite zdravlja građana od štetnih posledica udisanja duvanskog dima iz okruženja, ali i međunarodna obaveza koju Republika Srbija treba da ispuni po osnovu okvirne Konvencije o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije u roku od 5 godina od njenog stupanja na snagu, što je bilo 9. maja 2006. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).