Solarijum odgovoran za rak kože

Solarijum je samo u Britaniji krivac za najmanje 370 novih slučajeva oboljenja i 100 smrti od raka kože godišnje. Melanom je najčešći oblik raka među mladim ženama, i svaki dan dijagnostikuje se jednoj mladoj ženi.

Dokazano je da su UV zraci u solarijumu 10 do 15 puta jači od podnevnog sunca na Mediteranu i da korišćenje solarijuma samo jednom mesečno povećava rizik od melanoma za 50 odsto.

Zvezda britanskih sapunica Džema Merna pokazala je svoje lice snimljeno posebnim aparatom sa UV kamerama koji joj je otkrio oštećenja kože nakon dugih godina korišćenja solarijuma. Time je Džema upozorila mnoge na skrivene opasnosti korišćenja solarijuma, jer oštećenja ćelija mogu da izazovu rak kože.

Mlada glumica se na ovaj potez odlučila kao deo kampanje za borbu protiv raka, kojoj se priključila. Iako na prvi pogled i danas ima prelepo lice, solarijum je ostavio neizbrisiv trag na njenoj koži. Specijalni aparat pokazao je oštećenja koja se ne vide golim okom, od mrlja i pega do bora, dehidracije kože i sitnih oštećenja povezanih s opekotinama.

Džema Merna počela je redovno da ide u solarijum kad joj je bilo samo 15 godina. Ona ima izrazito bled ten, što znači i izrazito osetljivu kožu, a uprkos tome jednom do dva puta nedeljno godinama je bila gošća solarijuma, zajedno s prijateljicama. Sada se, u 25. godini, priseća kako se pržila i žao joj je zbog toga.

Džemin slučaj sastavni je deo britanskog izveštaja u kojem se traži menjanje zakona koji štiti „tenoreksične" tinejdžere, odnosno devojke zavisne od preplanulog tena i solarijuma. Prema tom izveštaju, solarijum bi trebalo da se zabrani mlađima od 18 godina. U ovom izveštaju našao se i slučaj desetogodišnje Keli Tompson iz Port Talbota. Naime, čak 70 odsto devojčicine kože je oštećeno posle samo jednog odlaska u solarijum!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.