Testosteron krivac za tvrdičluk

Do sada se znalo da muški polni hormon testosteron utiče na baratanje novcem, ali se nije znalo na koji način. Novo istraživanje pokazalo je da muškarce ovaj hormon čini pohlepnijima i sklonijima riziku.

Ako su vam miliji krupni, snažni i dlakavi muškarci, morate imati na umu da hormon koji utiče na njihov izgled utiče i na njihovu darežljivost.

''Naš zaključak je da testosteron muškarce u osnovi čini škrtima'', kaže ekonomista na koledžu Vitijer u Kaliforniji Karen Redvajn, koja je svoj rad predstavila na godišnjem skupu.

Ranija studija sprovedena među 17 brokera na Londonskoj berzi pokazala je da je jutarnji nivo testosterona povezan sa dnevnim dobicima i gubicima, te da je viši nivo hormona povezan sa profitom.

Njihova studija, međutim, nije otkrila vezu između hormona i odnosa prema novcu.
Kako bi dokazali svoju tezu Redvajn i njen kolega  sa univerziteta Klermont Graduejt u Kaliforniji Pol Zak dali su i testosteron gel i placebo gel dvadesetpetorici studenata, ne bi li tako testirali njihovu darežljivost. Ni istraživači ni studenti do kraja studije nisu znali ko je dobio koji gel.

Rezultati su pokazali da je gel sa testosteronom uistinu delovao. Idućeg je dana venama ispitanika tekao dvostruko veći nivo ovog hormona.

Zatim su dvojica studenata zajedno odigrala jednostavnu igru na računaru. Jedan od studenata morao je da podeli novčanicu od deset dolara na dva dela, a ovaj drugi bi je prihvatio ako bi ponudu smatrao poštenom. Ukoliko bi je odbio, obojica bi ostala bez novca.

Pokazalo se da je gel sa testosteronom smanjio nivo darežljivosti za 27 posto, kao i da potentnija varijanta testosterona, dihidrotestosteron (DHT), ima čak i jači uticaj na ponašanje. Oni s visokim nivoom ovog hormona svom suigraču nudili su samo 0,55 dolara od deset, dok su oni s nižim nivoom u proseku davali čak 3,65 dolara. Muškarci s najvišim nivoom DHT-a odbijali su sve ponude ispod četiri dolara, a oni s nižim samo one ispod 2,15 dolara.

Ali, ne znači odmah da su muškarci sa visokim nivoom muškog polnog hormona škrti, postoji i hormon koji ublažava delovanje testosterona. U pitanju je oksitocin, hormon koji se ponekad naziva i ''mazna hemikalija'', a koji takođe utiče na darežljivost. Tačnije, on je povećava. Zakov tim otkrio je da oksitocin povećava darežljivost za čak 80 posto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.