Izbegnite praznično prejedanje

Kada dođe sezona prazničnih trpeza, iskušenja vrebaju sa svih strana, ali postoji oprobana strategija kako se odupreti brojnim napastima.

Novogodišnje i božićne trpeze ne obiluju baš zdravom hranom. Najbolje bi bilo da ne jedete samo zato što je hrana u blizini, ali nemojte ni da zabranjujete sebi da jedete ono što volite. Trebalo bi da se pronađe ravnoteža između ove dve činjenice. Zato bi bi bilo dobro da izaberete jednu ili dve stvari koje zaista volite, a ostatak tanjira popunite raznim salatama, povrćem i nemasnim mesom.

Nemojte misliti da se morate odreći svoga slobodnog vremena zbog poštovanja prema porodičnim prazničnim receptima. Ispecite dovoljno za nekoliko dana za celu porodicu, a višak podelite prijateljima i komšijama. Na taj način nećete doći u napast da i dugo posle zabave jedete sve te poslastice.

Ako dolazite na zabavu gladni, mogli biste da počnete previše da jedete. Pojedite nešto pre prazničkog okupljanja na koje odlazite da biste izbegli osećaj izgladnelosti kada napokon sednete za sto. Ovo će sprečiti prejedanje jednom kada hrana stigne na sto.

Između posla, prijatelja i porodice, morate da se odlučite i za nekoliko zabava na kojima ćete se pojaviti, a to za mnoge ljude znači i veće količine alkohola. Praznično mešanje pića može doneti ogromne količine kalorija. Tako, na primer, jedan punč od jaja ima do 350 kalorija. Ne treba ni napominjati, da alkohol može da uspori metabolizam, što će uzazvati sakupljanje više kalorija nego što možete da potrošite.

Kada unapred znate da ćete neko vreme sebi ugađati gurmanlucima, bilo bi dobro da pronađete nove aktivnosti koje mogu da pomognu da potrošite te kalorije. Krenite na svakodnevne šetnje, u teretanu, ili na aerobik tokom ovog doba godine da biste uravnotežili unos energije, odnosno kalorija, sa fizičkim aktivnostima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.