Zanimanje majke utiče na urođene mane

Najveći rizik za rođenje deteta sa urođenom manom imaju žene koje rade kao čistačice ili naučnice, pokazalo je istraživanje američkih naučnika.

Analiza je objavljena u stručnom časopisu "Occupational and Environmental Medicine", a pokazala je da najmanji rizik za rođenje deteta sa urođenom manom imaju učiteljice. Istraživači su u ovoj analizi gledali vezu između zanimanja majke i 45 različitih urođenih mana.

Učestvovalo je 9.000 novorođenčadi sa jednom ili više urođenih mana i nešto manje od 3.400 dece koja nisu imala urođene mane. Sva deca iz ovog istraživanja rođena su između oktobra 1997. i decembra 2003.godine.

Majke su morale da odgovore na pitanja o poslovima koje su radile u razdoblju od mesec dana pre začeća deteta, pa do kraja trećeg meseca trudnoće, budući da se zna da su prva tri meseca razvoja deteta u materici najkritičnija za zdrav razvoj fetusa. Tri četvrtine majki, odnosno 72 procenta, imalo je u tom periodu plaćeni posao, jedna petina radila je kancelarijske poslove, a između 12 i 13 odsto radilo je u trgovini, prehrambenoj industriji ili zdravstvu. Nakon što je u obzir uzeto nekoliko faktora, otkrilo se da su određene vrste zanimanja povezane sa povećanim rizikom za urođene mane deteta.

"Od svih žena koje su učestvovale u istraživanju, čistačice su najčešće imale decu sa urođenim manama, uključujući mane očiju, ušiju, probavnog trakta i različite rascepe. Rezultati istraživanja u skladu su sa prethodnim ispitivanjima, koja su pokazala da kod ovih zanimanja postoji povećani rizik za defekte neuralne cevi, spinu bifidu i različite rascepe," objasnili su istraživači.

Nasuprot tome, učiteljice imaju značajno manju verovatnoću da rode dete sa urođenom manom i istraživači smatraju kako ovi rezultati daju putokaze za neka nova istraživanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.