VIDEO: Od previše flerta brže starimo

Što češće ptica droplja "flertuje" u ritualu parenja, to će joj plodnost biti sve slabija. Naučnici veruju da je isti slučaj i sa muškarcima koji se ponašaju kao Kazanove.
Što češće ptica droplja "flertuje" u ritualu parenja, to će joj plodnost biti sve slabija. Naučnici veruju da je isti slučaj i sa muškarcima koji se ponašaju kao Kazanove.

Prepuštanje otvorenom seksualnom ponašanju može da dovede do preranog starenja kod muškaraca zbog "izgaranja", smatraju naučnici koji studiraju plodnost kod ptica.

Desetogodišnji istraživački program u seksualnom životu droplji, ptica sa veoma kitnjastim načinom udvaranja, pokazali su drastičan pad u kvalitetu sperme kod mužjaka koji su se više trudili da zadive ženke.  Studija u kojoj je posmatrano više od 1.700 severnoameričkih droplji pokazala je da što češće mužjaci obavljaju ritual parenja, to je kvalitet sperme lošiji, a naučnici veruju da je problem u starenju.

"Posle šest godina počinju da proizvode mnogo manju količinu sperme, a spermatozoidi su češće nepokretni ili abnormalni. Ali ključni nalaz je da mužjaci koji ulože najveći napor da zavedu ženke u svojim mlađim godinama sagorevaju brže i zato imaju pad nataliteta", objašnjava vođa istraživanja dr Brajan Preston za BBC.

Ptice, koje spadaju u ugrožene vrste, odgajane su u zatočeništvu u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao deo programa dizajniranog da se poveća njihov broj u divljini. Droplje su bile dobre za izučavanje zato što žive dugo, a istraživanje je obuhvatilo ptice starosti od jedne do 24 godine.

Muškarci mogu da se šepure čak 18 sati dnevno, šest meseci u godini. Doktor Preston, sa Univerziteta Burgundije u Francuskoj, sa svojim timom merio je dužinu šepurenja svakog mužjaka, a onda uporedio sa promenama u plodnosti, što je obično povezano sa starenjem. Što je više vremena mužjak proveo u šepurenju, to je dramatičniji pad zabeležen u njihovoj plodnosti. Doktor Preston kaže da je ubrzano starenje mogućnosti rasplodnje ptica normalna prirodna selekcija. (S media)

  • haha

    06.08.2011 11:15
    očigledno bi "naučnici" trebalo da pogledaju neku pornjavu sa rokom zifredijem ili ronom džeremijem :D ptice... kako su napravili analogiju između droplji i čoveka, zaista ih dezavuiše kao ozbiljne naučnike već u startu :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).