Antidepresivi ne deluju uvek

Antidepresivi se uglavnom koriste za ublažavanje patnje. Međutim, posle ponovnog razmatranja ranijih studija, praksa prepisivanja antidepresiva mogla bi da bude promenjena.

Naučnici sa Univerziteta "Pensilvanija" proverili su podatke iz ranijih studija o dve vrste antidepresiva, koje su obuhvatile pacijente sa ozbiljnim, umerenim i blagim oblikom depresije. "Glas Amerike" prenosi da su nekim pacijentima bili dati antidepresivi, dok su drugi primili šećernu pilulu.

"Ustanovili smo da za pacijente sa blažim stepenom bolesti, lekovi nisu učinili mnogo više nego što je učinio placebo. Kod pacijenata sa težim simptomima, lekovi su imali veoma dobar efekat", kaže vodeći autor studije Džej Fornjur.

Lekari su bili oštro podeljeni u vezi sa načinom tretiranja pacijenata sa manje ozbiljnim simptomima depresije. U studiji nisu navedene preporuke za tretman, ali postoje neke naznake.

"Nadam se da će studije kao što je ova pomoći da se skrene pažnja lekarima, stažistima i studentima medicine da je nivo težine bolesti veoma važan faktor koji treba imati u vidu prilikom planiranja tretmana", kaže psihijatar Stjuart Sotski koji je sproveo jednu od studija obuhvaćenih izveštajem.

Neki pacijenti sa umerenom depresijom mogu i dalje da imaju dobrobit od antidepresiva, ali je studija Sotskog pokazala da mnogima mogu takođe da pomognu vežbanje, terapija razgovorom ili grupe za podršku.

"Iako ne reaguju na antidepresive, dobra vest je da postoje drugi delotvorni tretmani koji bi mogli da pomognu", poručuje Sotski.

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.