Napravljen lek protiv svih virusa

Stručnjaci laboratorije Linkoln Instituta u Kembridžu (Masačusets, SAD) napravili su lek DRACO koji leči sve tipove bolesti izazvane virusima - od obične prehlade, gripa, pa do ebole i side. Ovaj lek mogao bi, prema mišljenju stručnjaka, da postane najveće medicinsko otkriće od pojave antibiotika.
Stručnjaci laboratorije Linkoln Instituta u Kembridžu (Masačusets, SAD) napravili su lek DRACO koji leči sve tipove bolesti izazvane virusima - od obične prehlade, gripa, pa do ebole i side. Ovaj lek mogao bi, prema mišljenju stručnjaka, da postane najveće medicinsko otkriće od pojave antibiotika.

Većinu bolesti izazivaju virusi i bakterije. Otkriće antibiotika početkom 20. veka doprinelo je brzom izlečenju oboljenja izazvanim bakterijama. Međutim, bolesti uzrokovane virusima su uveliko nastavile da ugrožavaju živote ljudi širom planete. U međuvremenu pronađeno je više vakcina i lekova koji mogu da pobede pojedine viruse. Međutim, jedinstveni lek koji može da utiče na širok spektar virusnih oboljenja, sve do sada, nije bio pronađen.

"Ukoliko registrujete patogenu bakteriju u vašoj životnoj sredini, veoma je verovatno da postoji antibiotik koji možete da iskoristite pri lečenju iste. Ipak, uvideo sam da nije isti slučaj i sa virusima", kaže dr Tod Rajder, jedan od naučnika koji je učestvovao u pravljenju leka DRACO.

Lek se vezuje za inficirane ćelije čineći ih samodestruktivnim. Do sada su istraživači testirali njegovo dejstvo u borbi protiv 15 virusa, uključujući rinoviruse, uzročnike više od polovine prehlada kod odraslih i dece, gripa, stomačnih virusa, kao i smrtonosne denga groznice i virusa dečje paralize. DRACO se, prema njihovim rečima, pokazao kao veoma delotvoran i to pojedinačno na svaki od njih.

"Ovaj lek bi u teoriji trebalo da deluje na sve viruse", objašnjava dr Rajder.

Očekuje se da bi DRACO mogao da utiče na izlečenje boginja, herpesa, besnila, pa čak i HIV-a, a trebalo bi da se nađe u apotekama do kraja ove decenije.

"Još uvek nismo pronašli nijedan virus koji je ostao otporan na ovaj lek", ističe Rajder.

Kada virus inficira telo, on preuzima unutrašnji mehanizam ćelije kako bi napravio svoje nebrojene kopije. Tokom ove procedure on stvara dvostruke veze genetskog materijala RNK (Ribonukleinske kiseline). Ćelija se brani stvaranjem proteina koji "zaključavaju" RNK i sprečavaju širenje virusa. Međutim, mnogi virusi mogu nadmudriti odbrambeni sistem.

Dr Rajder je zato uključio drugi prirodni proces – apoptozu, u kom zaražene ćelije izvršavaju samoubistvo. Novi lek se smešta u ćelije sa duplim lancem RNK, zaustavlja infekciju i uništava ćeliju kako bi se definitivno rešio virusa. Ono što je najvažnije, zdrave ćelije ostaju netaknute, navedeno je u izveštaju objavljenom u medicinskom žurnalu "PLosOne".
  • Darko

    15.08.2011 12:04
    Draco virus
    A kad, posle niza mutacija, neki virus ipak nađe način da zaobiđe tj. postane imun na ovaj lek, što će se pre ili kasnije desiti kao i kod svih virusa, zvaće ga DRACO virus :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).