Deljenje postelje loše za san

Kad muškarac prevede noć u krevetu sa ženom, njegov je san poremećen bez obzira na to da li oni vode ljubav ili ne.

Zajedničko spavanje utiče i na mentalne sposobnosti muškarca narednog dana, a nedostatak sna povećava i nivo hormona koji izazivaju stres. Prema istraživanju časopisa "Nju sajntist", žene koje dele postelju s muškarcem prolaze puno bolje zahvaljujući dubokom snu.

Profesor Gerhard Kloš je zajedno s kolegama sa Univerziteta u Beču proučavao osam nevenčanih parova bez dece u dvadesetim godinama i merio im nivo hormona stresa. Svaki par je trebalo da provede deset noći u istom krevetu, što su naučnici pratili monitorima koje su ispitanici nosili na rukama, a ujutro su odgovarali i na opsežne upitnike i rešavali kognitivne testove te im je ponovo meren nivo hormona stresa.

Iako su muškarci rekli da su spavali bolje kad je žena pored njih, lošije su prošli na testovima, a rezultati su pokazali da im je san bio poremećen. Naučnici su zaključili da oba pola imaju poremećen san kad spavaju zajedno, samo što žene, kad konačno zaspu, spavaju puno dublje i bude se odmornije nezavisno od toga koliko su dugo spavale.

Njihov nivo hormona stresa i rezultati na testovima nisu bili toliko loši kao kod jačeg pola. No pokazalo se da i one spavaju puno bolje kad su same u krevetu.

Deljenje postelje utiče i na sećanje na san. Pokazalo se da se žene bolje prisećaju snova kad spavaju same, a muškarci nakon seksa.

Stručnjak za spavanje sa Univerzitetu u Sariju potvrdio je rezultate istraživanja i dodao da istorijski gledano, nikad nije ni trebalo da spavamo u istom krevetu. San je najsebičnija stvar koju možemo učiniti i od vitalnog značaja za naše fizičko i mentalno zdravlje. Nimalo nije prijatno deliti krevet s nekim ko je bučan i s kim se borimo za pokrivač. Ako ste sretni što spavate s nekim, onda je to super, ali ne morate da se stidite ako želite da spavate u zasebnim krevetima.

Neka su istraživanja ukazivala na to da su žene na jedan način programirane da se bolje nose s poremećenim snom, jer puno događaja u njihovu životu, poput podizanja djece, menopauze, pa čak i menstrualnog ciklusa, uteče na kvalitetu njihovog sna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.