Sporije starenje uz riblje ulje

Naučnici smatraju da omega-tri masne kiseline u ribi mogu da pomognu ljudima koji imaju srčana oboljenja da duže žive, a sada su otkrili i zbog čega je to tako.

Kod koronarnih bolesti srca, naslage se stvaraju unutar zidova arterija i onemogućavaju protok krvi do srca. Koronarna bolest srca je jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta. Brojne studije su pokazale da ribe iz hladnih voda, kao što su losos, tuna i druge ribe bogate uljem, sadrže omega-3 masne kiseline koje mogu da umanje rizik od te bolesti, ali niko sa sigurnošću ne zna zašto je to tako.

"Glas Amerike" prenosi da je doktor Ramin Farzane-Far sa univerziteta Kalifornije sproveo studiju kako bi ustanovio da li postoji veza izmedju starenja ćelija i omega-3 kiselina i glavni rezulta te studije je da pacijenti sa visokim nivoima omega-3 ribljeg ulja u krvi izgleda da imaju sporiji proces biološkog starenja.

Zaštitne kapice na krajevima hromozoma nazvane telomeri, sadrže genetski materijal. Kako se one skraćuju, ćelije stare. Doktor Farzane-Far i njegove kolege merili su dužinu telomera u ćelijama krvi kod 600 srčanih bolesnika. Oni su želeli da saznaju da li postoji bilo kakva veza izmedju nivoa omega-3 masnih kiselina i promene u dužini telomera tokom odredjenog vremenskog perioda.

Pacijenti sa najvišim nivoima omega-3 ribljeg ulja pokazali su sporije skraćivanje dužine telomera, dok su oni sa najnižim nivoima omega-3 u krvi imali najbrže skraćivanje dužine telomera, što je naznaka da ti pacijenti stare brže od onih sa visokim nivoima ribljeg ulja u krvi.
Dr Farzane-Far kaže da rezultati njegove studije podržavaju preporuke Američkog udruženja za srce da treba uzimati najmanje jedan gram omega-3 ribljeg ulja dnevno.

Istraživači su nekada verovali da samo redovno vežbanje i kontrola stresa mogu da održavaju telomere zdravim. Medjutim, i konzumiranje ribe bogate mastima ili uzimanje preparata sa omega-3 kiselinom može da bude delotvorno. Šta više, doktor Majkl Rojzen iz Klivlendske klinike kaže da ne može da naškodi. To je način za potencijalno produženje životnog veka i izbegavanje kardiovaskularnih oboljenja bez rizika.

Omega-3 kiseline nisu dobre samo za srčane bolesnike. One se dovode u vezu i sa ublažavanjem upale zglobova, usporavanjem gubitka memorije i smanjenjem makularne degeneracije, što je najčešći uzrok slepila kod starijih osoba.

  • dr Petrović

    10.02.2010 10:50
    Daj mi mama riblje uljeeeee.e.ee.e.e.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.