Kontracepcija za muškarce

Osamdeset britanskih parova testira kontracepciju namenjenu muškarcima, koja bi trebalo da žene osloboditi tereta i konačno omogući muškarcima da ravnopravno podele odgovornost s partnerkom.

"Mnogo žena smatra da je došlo vrijeme da muškarci na sebe preuzmu kontracepciju" kaže profesor Ričard Anderson koji vodi ovo istraživanje.

Žene koje su zabrinute za svoje zdravlje zbog dugogodišnjeg uzimanja tableta za kontracepciju oduševljeno će dočekati ovu vest.

Iako je istraživanje pokazalo da su mnogi muškarci odobravaju ovu mogućnost, stručnjaci smatraju da bi problem mogao da nastane zbog potrebe muškaraca da idu na redovne kontrole kod lekara.

Muškarci će svaka dva meseca dobijati injekciju koja je kontraceptivna, a deluje tako što sprečava proizvodnju sperme. Ovakav oblik uzimanja je u svakom slučaju bolji od ispijanja pilula, s obzirom da je jedno istraživanje pokazalo da muškarci ne bi bili dovoljno odgovorni kada je u pitanju redovito uzimanje tableta.

Delotvornost ovog metoda potvrđena je u 99 odsto slučajeva, a proizvodnja sperme se normalizuje odmah nakon prestanka uzimanja kontracepcije.

"U vezi muškarac i žena dijele sve, a kontracepcija je isto deo toga" kaže profesor.

Prilikom testiranja nisu zabeležene ozbiljne nuspojave. Tu i tamo, muškarci su osetili promenu raspoloženja i vrućinu, a nekima su se pojavile akne.

Kontraceptiv se još uvijek testira, a stručnjaci navode da će proći najmanje pet godina pre nego što se pojavi na tržištu, prenosi dailymail.co.uk.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).