Četkicu bar dva metra od šolje

Zubari savetuju da se četkica za zube drži najmanje dva metra od WC šolje. 

Na taj način izbegavate da na nju dopiru čestice koje lete u vazduhu nakon povlačenja vode.

Osim o udaljenosti od šolje, važno je voditi računa i o održavanju četkice:

Ne delite četkicu. Razmena telesnih tečnosti do koje neminovno dolazi prilikom deljenja četkice povećava rizik za infekciju, što je posebno važno kod ljudi koji imaju oslabljen imuni sistem, bilo zbog AIDS-a, bilo zbog transplantacije organa ili sličnih stanja.

Perite četkicu. Perite je vodom, dobro istrljajte i pustite da se suši u uspravnom položaju. Ako se četkica nalazi u posudici s drugim četkicama, nipošto nemojte dopustiti da se "ljube".

Ne prekrivajte četkicu i ne čuvajte je u zatvorenoj kutijici.

Menjajte četkicu na svaka tri do četiri meseca.

  • Dr Petrović

    09.03.2010 18:32
    Liči da je
    Pa ko poBogu razmenjuje četkicu za zube? Grozno! Potseća me na jedan vic:
    Desetar: Vojsko, danas posle 2 meseca konačno menjamo donji veš. Vojska: uraaaaaa... Desetar: ali samo međusobno.
  • miki

    09.03.2010 13:35
    nije nego
    blizu sam 60, ceo život ne vodim računa o tome i ništa. izeš pastu za zube koja nema ni taj minimum antiseptika. e sada ko pere zube samo vodom ili soda bikarbonom... ko da zna. nije čovek tako nežna biljka inače ne bi smeli ni vazduh da dišemo, dok puštamo vodu. stvaraju se ti miksani aerosoli pa ih udišemo. a zna se da su pluća osetljivija od usta. besposleni popovi i jariće krste.
  • Martin

    08.03.2010 13:56
    E baš ti je jak izvor. Možda ima veze sa wc šoljom, a možda i nema... Mogu samo reći da je ta serija mythbusters takva gomila gluposti, da ću pre poverovati tekstu, nego onim dokonim...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).