Pet učestalih zabluda o mršavljenju

I jedan pogrešni zalogaj upropastiće dane truda. Margarin ima manje masnoća od maslaca. Pogledajte najčešće zablude o mršavljenju.

I jedan pogrešni zalogaj upropastiće dane truda. Margarin ima manje masnoća od maslaca.
Pogledajte najčešće zablude o mršavljenju.

1. Vegetarijanci su mršaviji i zdraviji
Ne mora biti! Razmislite o svim mogućnostima koje su vegetarijancima na raspolaganju kada je reč o masnoćama – prženi krompiri, mlečne prerađevine, orasi. Osim toga, u mnoga vegetarijanska jela stavljaju se dodatne količine oraha, masnoća, sira. Istina, takva ishrana može biti bogatija vlaknima.

Ipak, ona može pridoneti zdravijem životu samo ako se vodi računa o dobro uravnoteženom odnosu ugljienih hidrata, belančevina i masnoća, uz dodatak svežeg voća i povrća.

2. Margarin sadrži manje masnoća od maslaca
Ništa od toga! Svaki margarin, bilo da je reč o sojinom, biljnom, suncokretovom ili onom od kikirikija, mora imati 80 posto masnoće da bi uopšte mogao biti klasifikovan kao margarin. Maslac takođe sadrži 80 posto masnoća, tako da među njima nema razlike u kalorijama. Budite oprezni s namazima koji sadrže "malo masnoće", jer "malo" znači 40 do 60 posto.

3. Osobama na dijeti potrebna je posebna hrana
Postavimo to ovako: napici, praškasti proizvodi, tablete i sokovi koji se uzimaju umesto hrane, samo su gubljenje vremena i novca. Sigurno ćete, uzimate li ih onoliko dugo kao što se to preporučuje, smanjiti težinu, ali i vratiti se na staro čim s njima prestanete, odnosno kada se vratite na normalnu ishranu.

4. Dobra dijeta je skupa
Dijeta je zapravo sve ono što pojedete tokom dana. Doista zdrava hrana, s malo masnoća i prepuna vlakana, jeste voće i povrće, jeftino i dostupno cele godine. Svoj uobičajeni jelovnik napunite povrćem, salatom, hlebom i testeninom od integralnog brašna. Mahunarke kao sočivo, pasulj i grašak dugo se vare zbog vlaknastog omotača, pune su belančevina, a sadrže malo kalorija.

5. Prekršiti dijetu znači upropastiti sav trud
To je najobičniji izgovor. Ako želite da pojedete kolač, učinite to. Ništa nije zabranjeno. Ako želite čokoladu, pojedite je, a potom se vratite zdravim navikama i na nju jednostavno zaboravite.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.