Rak dojke i multivitamini

Žene srednjih godina koje svakodnevno uzimaju vitaminske tablete imaju do 20 posto veće šanse za razvoj tumora dojke, upozorava nova studija švedskih naučnika.
Žene srednjih godina koje svakodnevno uzimaju vitaminske tablete imaju do 20 posto veće šanse za razvoj tumora dojke, upozorava nova studija švedskih naučnika.

Novo istraživanje o vezi multivitaminskih proizvoda i tumora dojke ozbiljno je zabrinulo švedske lekare. Oni ističu da istraživanje zahteva dublju analizu, i da je za takve rezultate mogući krivac i nezdravi stil života, ali dodaju da su uprkos tome rezultati zabrinjavajući i pozivaju na dodatne studije sigurnosti takvih preparata, piše Metro-portal.hr.

Čini se da suplementi mogu izazvati tumor povećavajući gustinu tkiva u dojkama, što je poznati rizični faktor za razvoj raka. Moguće je da folna kiselina koja se nalazi u tim tabletama potencira rast tumora, jer ranije studije navode da su povećane doze ove supstance rizičan faktor.

Stručnjaci s Instituta Karolinska u Stockholmu analizirali su više od 35.000 žena u dobi između 49 i 83 godine života tokom 10-godišnjeg razdoblja. Otkrili su da one koje redovno uzimaju multivitaminske preparate imaju do 20 posto veći rizik od razvoja tumora. Čak i kad su u obzir uzeti rizični faktori, poput pušenja, previše vežbanja ili porodične anamneze, još uvek je veza s upotrebom multivitamina bila jaka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.