Alternativna medicina

Držanje svežnja novčanica jednako efikasno uklanja bol kao i Aspirin, potvrdila je najnovija studija.
Držanje svežnja novčanica jednako efikasno uklanja bol kao i Aspirin, potvrdila je najnovija studija.

Naučnici sa univerziteta Minesota sproveli su niz testova koji su pokazali da osobe koje broje novac pre ispitivanja, tokom kojih su podvrgnuti niskim nivoima bola, osećaju znatno manju  neugodnost od ljudi koji nisu bili u doticaju s parama.

Veruje se da držanje novčanica pomaže u pojačavanju osećaja samopouzdanja, a ranije studije pokazale su da osobe s većom dozom samopouzdanja imaju viši prag tolerancije prema bolu.

Britanci potroše najmanje 500 miliona funti godišnje na lekove protiv bolova, a taj iznos se svake godine povećava. Ali naučnici ostaju zapanjeni zašto neke osobe podnose bol puno lakše nego druge.

Tokom poslednjeg ispitivanja grupa studenata morala je da prebroji ili novac u snopu od 80 novčanica po 100 dolara ili praznih 80 papira. Rečeno im je da se testira njihova spretnost u baratanju novcem kako ne bi došlo do zagađivanja rezultata.

Nakon toga, svaki ispitanik je umočio ruku u zdelu vruće vode da bi se otkrilo koliko dugo mogu da podnose toplinu i koliko će ih boleti.

Rezultati, objavljeni u nedavnom izdanju magazina Psychological Science, pokazali su da su studenti koji su brojali novac puno duže izdržali i prijavili manje bola.

Istraživanje je potkrepilo druga koja takođe dokazuju da se mozak može "namestiti" da ignoriše bol i bez lekova, prenosi Jutarnji list.
  • Dr Petrović

    14.04.2010 05:07
    Znači zato je u vreme hiperinflacije prodato tako malo Aspirina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).