Drvena ili plastična kuhinjska daska?

Kuhinjske daske za sečenje namirnica su plodno tle za mnoge bakterije, pogotovo za salmonelu i Escherichiu coli. Kako ih pravilno održavati i koje odabrati, plastične ili one od drveta?
Kuhinjske daske za sečenje namirnica su plodno tle za mnoge bakterije, pogotovo za salmonelu i Escherichiu coli. Kako ih pravilno održavati i koje odabrati, plastične ili one od drveta?

Kada se radi o odabiru plastičnih, odnosno drvenih kuhinjskih dasaka, mišljenja su podeljena. Poznato je da one ponekad sadrže i do 50 puta više bakterija od WC šolje.

Dugo vremena se mislilo da su drvene daske pravo leglo zaraze jer su rupice na drvetu idealno mesto za nakupljanje bakterija.

Međutim, nova istraživanja pokazuju da su zapravo plastične daske prepune mikroba, dok drvene daske imaju baktericidna svojstva, zahvaljujući enzimima u drvetu.

Naime, na drvenim daskama, posebno ako je drvo starije, bakterije se uništavaju prirodnim putem.

Stoga, stručnjaci preporučuju da umesto plastične odaberete drvenu dasku za seckanje. Nećete oštetiti oštricu noža, ali ni mali komadići plastike neće završiti u povrću ili na mesu.

Kao i kod svakog kuhinjskog pomagala, najvažnije je pravilno održavanje i čišćenje.

Ako sečete sirovo meso, nakon upotrebe dasku treba dobro oprati i izribati. Sirovo i pečeno meso, a pogotovo kada se radi o piletini i ćuretini, nikada nemojte seći  na istoj dasci. Piletina i ćuretina posebno su rizične kada je reč o salmoneli.

Dasku ćete najbolje oprati sirćetom koje ubija bakterije kao što su salmonela i E. coli. Možete upotrebiti i kuhinjsku so, koju ćete nakon korišćenja posuti po dasci i dobro je izribati.
  • 29.06.2010 11:03
    isto... skoro cela dekada...
  • 31.05.2010 22:52
    Ja sam za baktericdna svojstva drvenih dasaka cuo pre vise od 10 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.