Moguća vakcina protiv raka dojke

Američki naučnici tvrde da su razvili vakcinu koja je sprečila razvoj raka dojke kod miševa, a sledeći korak su istraživanja na ljudima, najavljuje časopis Nature Medicine.

Američki naučnici tvrde da su razvili vakcinu koja je sprečila razvoj raka dojke kod miševa, a sledeći korak su istraživanja na ljudima, najavljuje časopis Nature Medicine. Ipak, mogle bi proći godine dok vakcina bude dostupna.

Vakcina deluje na protein koji se nalazi u većini tumora na dojkama, kaže imunolog Vinsent Tuohi koji vodi istraživanje. "Verujemo da će se vakcina davati preventivno ženama kao što se daju vakcine protiv dečijih bolesti, kaže on. Ako bude delovala kod ljudi kao što deluje kod miševa, biće to ogromno otkriće. Mogli bismo eliminisati rak dojke kao bolest, kaže Tuohi.

Već dve vakcine protiv raka su u upotrebi, protiv raka grlića materice i protiv raka jetre, tj. protiv humanog papiloma virusa i virusa Hepatitisa B koji su izazivači ovih kancera.

Svaka dvanaesta žena u Srbiji oboli od raka dojke. Redovno vežbanje, uzdržavanje od alkohola,  normalna telesna težina i redovni pregledi su mere koje se preporučuju kod prevencije ove bolesti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.