Novosadski informativni portal 021

Život

Naučnici stvorili virus sličan španskoj groznici

Istraživači kažu da će njihov poduhvat ponovnog stvaranja soja španske groznice, smrtonosnog virusa gripa koji se prenosi vazduhom, doprineti boljem razumevanju rizika pandemije, dok kritičari tvrde da su naučnici ovakvim potezom ugrozili stanovništvo čitave planete.

U ponudi obilazak podzemlja Beča

Ako ste već bili u austrijskoj prestonici i videli najpoznatije znamenitosti, evo neobičnog predloga za obilazak na kojem ni većina Bečlija nije učestvovala - siđite u grad ispod grada.

Nedovoljno spavanje rizik za Alchajmera

Već posle jedne ili dve besane noći i u zdravom mozgu dolazi do povećanja prisutnosti proteina, a holandski naučnici su utvrdili da normalan san pomaže smanjenju prisutnosti tih beta amiloidnih proteina u mozgu čak za šest odsto.

Turisti ugrožavaju Sikstinsku kapelu

Prašina, znoj i ugljen dioksid koje sve veći broj turista unosi u Sikstinsku kapelu ozbiljno prete da naruše lepotu neprocenjivih Mikelanđelovih fresaka, saopštio je Vatikan koji se nada da će novi sistem klimatizacije i osvetljenja uspeti da zaštiti jedno od najpoznatijih remek-dela renesansnog majstora.

Svaki četvrti krpelj zarazan

Broj ljudi koji se javlja zbog uboda krpelja je uobičajan za ovo doba godine tokom kojeg se češće boravi u prirodi, izjavila je danas šefica Savetovališta za lajmsku bolest pri Zavodu za javno zdravlje u Beogradu Nevenka Pavlović.

Kad njemu nije do seksa...

Iako mnogi još uvek misle da su muškarci uvek za seks, u današnje vreme dosta žena se pita zašto njihovi partneri odbijaju seks. Šta je to zbog čega nekim muškarcima seks u braku nije više toliko privlačan kao na početku veze?

Jezik detektuje i ugljene hidrate?

Istraživači su otkrili da jezik pored detektovanja slatkog, kiselog, slanog, ljutog i gorkog, može da oseti i ugljene hidrate, nutrijente koji se razlažu u šećer i formiraju naš glavni izvor energije, piše "Huffington Post".

Leče astmu gutanjem žive ribe

Uprkos sve bržem napretku nauke, u mnogim krajevima širom sveta narodna medicina i dalje ostaje popularni način lečenja pojedinih bolesti.

Šta je pojelo veliku belu ajkulu?

Misteriozna životinja koja je ubila i pojela 2.7 metara dugu veliku belu ajkulu je super-predator kog se plaše čak i najkrvoločnije životinje poput velike bele ajkule.