Apelacioni sud u Novom Sadu ugrožava medije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine obavestilo je javnost da je Apelacioni sud u Novom Sadu poništio presudu novosadskog Višeg suda kojom je odbijena tužba protiv Bečejskog mozaika.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine obavestilo je javnost da je Apelacioni sud u Novom Sadu poništio presudu novosadskog Višeg suda kojom je odbijena tužba protiv Bečejskog mozaika, a koju je protiv ovog lista podnela predsednica bečejskog Udruženja gorana Marija Miković.

NDNV smatra da je ovom odlukom Apelacioni sud ozbiljno ugrozio medijske slobode, poništavajući presudu koja je bila utemeljena u zakonu i međunarodnoj sudskoj praksi, istovremeno donoseći pravno apsurdno obrazloženje koje praktično znači da novinari i mediji mogu biti kažnjeni zbog izrečenih vrednosnih sudova.

Podsećamo da je tužilja podnela tužbu zbog pisma čitaoca u Bečejskom mozaiku kojom se kritikuje seča stabala u Goranskom parku u Bečeju, a da je u istom broju lista, na istoj strani, imala priliku da saopšti svoje viđenje ove seče. Pored toga, Savet za štampu je u martu doneo odluku po kojoj Bečejski mozaik u ovom slučaju nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

Sudska praksa u Srbiji nije naklonjena medijskim slobodama i profesionalnom novinarstvu i tim pre je zastrašujuće da se i dobri sudski primeri, kakva je odluka prvostepenog suda u ovom slučaju, poništavaju i vraćaju na ponovni postupak, čime se šalje opasna društvena poruka da medijske slobode u ovoj zemlji ne postoje ili da postoje samo za one medije koji su u službi vlasti. Dok pojedini tabloidi i mediji svakodnevno na najdrastičniji način krše zakone i sve profesionalne i civilizacijske norme, ponižavajući građane Srbije, dotle se mediji koji se nalaze van kontrole vlasti nalaze pod baražnom političkom, ekonomskom i sudskom paljbom.

  • Nix

    17.09.2014 12:08
    Bravo majstore za prvi komentar,ni rec ne bih dodao!!!!!!!!
  • 17.09.2014 10:56
    nastamba zlih ljudi koji uzose da dele ljudsku pravdu pa je prodase za novac i interes...na zemlji nema goreg da gmizi i puze od tih kreatura...bas bas zli, kvarni, nadmeni...ali dodju na svoje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti