Besplatno drže dodatne časove i pripremu za prijemni

Kako je sve više roditelja koji svojoj deci ne mogu da priušte privatne dodatne časove ili pripremu za prijemni, jedna mama iz Futoga omogućila je deci Novog Sada i okoline da ove časove dobijaju besplatno.
Kako su kriterijumi na završnim ispitima sve viši, a nastavni program sve zahtevniji, postala je praksa da učenici gradivo utvrđuju na privatnim časovima.

Međutim, štrajk prosvetnih radnika u mnogim školama neminovno znači i zaostatak u školskom gradivu, s kojim se nije lako izboriti ni kada je nastava redovna. Kako je sve više roditelja koji svojoj deci ne mogu da priušte privatne dodatne časove ili pripremu za prijemni, jedna mama iz Futoga omogućila je deci Novog Sada i okoline da ove časove dobijaju besplatno.

Violeta Maksović je prošle godine sasvim sama osnovala udruženje "Veseli voz", a zatim se povezala sa Volonterskim centrom Vojvodine i preko njih stupila u kontakt sa nezaposlenim profesorima i studentima završnih godina, koji od tada besplatno drže časove deci iz raznih predmeta.

"Ja sam kao roditelj videla da ne mogu da izdržim da plaćam privatne časove. To me je mnogo rastužilo i porazilo jer znam da nisam jedina. Blago onim roditeljima koji svojoj deci mogu da priušte šta god im je potrebno. Zato sam se ohrabrila i osnovala udruženje putem koga pomažem deci i roditeljima koji nemaju novca i na veliku radost svih nas moja ideja je uspela", priča Violeta za 021.

Preko Volonterskog centra Vojvodine prvi put je objavljen oglas za volontere koji bi držali privatne časove bez novčane naknade i ubrzo su prijave krenule da stižu. Vremenom su oformljene stranice na društvenim mrežama, pa se sada volonteri prijavljuju preko njih. Međutim, Violeta Maksović ove humane ljude zove drugačije.

"Ja njih ne zovem volonteri, već su svi oni članovi udruženja i moji saborci. Postajemo sve veća i veća porodica, pa tako trenutno imamo i pet profesora koji su nezaposleni, studente sa master studija, ali i one malo mlađe sa treće ili četvrte godine fakulteta. Pokrivamo bukvalno sve predmete", objašnjava ona.

Kako 021 saznaje, prošle godine se krenulo sa dopunskim časovima za peti i šesti razred, da bi se krajem godine održavala i pripremna nastava za polaganje prijemnog za osmake.

Kako se za dobru ideju daleko čuje, ove godine Violeti su se javile i mame sa Novog naselja, koje su želele priču da prošire i na svoj kraj. U tome su uspele, te se od nedavno dopunski časovi i pripremna nastava za osmake održavaju i u mesnim zajednicama "Bistica" i "Gavrilo Princip", a đaka ima već više od 200.

Orgnizatori ove akcije ističu da im je drago što se ideja širi, jer ima dosta roditelja koji nemaju dovoljno novca za ovu vrstu dodatne nastave. Kako kažu, jedini problem su im finansije, jer moraju da održavaju table, da kupuju flomastere, fotokopiraju zbirke, ali i refundiraju putne troškove za volontere.

Zainteresovana deca i roditelji mogu se javiti na Fejsbuk stranicu udruženja "Veseli voz" ili se prijaviti za časove direktno u pomenutim mesnim zajednicama. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • 21.03.2015 07:41
    SVAKA ČAST
    SVAKA ČAST VAM ČAST I SVE POHVALE...A za one što kritikuju i komentarišu kako nekad nisu trebali privatni časovi...te deca razmažena, te roditelji nezainteresovani da rade sa decom...E PA RANIJE PROSVETARI NISU ŠTRAJKOVALI MESECIMA.....MA NISU ŠTRAJKOVALI NIKAD...prosvetari su voleli su svoj posao i davali sve od sebe bez obzira na uslove rada koji nikad nisu bili za pohvalu...privatni časovi su bili prava retkost, i to samo kad su deca išla na popravni ili kad im baš neki predmet ne ide...a zadnjh decenija samo štrajkuju , svake godine, svakog meseca....kao da je njima najteže...kome je u u ovoj zemlji dobro osim tajkunima, mafijašima i političarima...
  • Mile

    20.03.2015 23:19
    Šteta
    Kad bi barem na tom ispitu bilo i fizičko vaspitanje mogao bi novozaposleni sin direktora obližnje škole da im drži privatne časove. I onako nema punu normu. Ni N od nepotizma.
  • Ljiljana

    20.03.2015 22:32
    LJILJA
    Ne znam šta se to dogodilo sa pojedinim roditeljima.Valjda nova moda da se plaćaju privatni časovi .Pa kako su oni završili fakultete bez ijednog privatnog časa ,bez animacije nastavnika i kojekakvih "kreativnih glupiranja" da bi se zadržala dečja pažnja.Tako isti nastavnik u školi ne ume da nauči dete a na privatnom času ume .Dokle smo sto otišli ljudi moji .Pravimo od naše dece debile ili možda lečimo komplekse.Skinite tu decu sa neta stavite im knjige u šake, kontrolišite ih više ,nemojte da bude lakše da platite da to neko umesto vas uradi . Družite se sa vašom decom kao što su se vaši roditelji družili sa vama.Kada je moje dete prvi put tražilo da mu platim privatni čas ,jer je to sad "kul" zapitala sam ga šta je radilo u školi i koliko je učilo.Može ali onda neće biti novih farki i patika .Imalo je izbor .I naravno zagrejalo stolicu .Ne mogu da verujem ,a očevidacsam da se deci u prvom rszredu osnovne kupuju časovi .Nije stvar u deci ,već u nama .A i te nazovimo besplatne časove ,koje pružaju nevladine i kojekakve humane organizacije ,to je samo paravan iza koga se uzima novac više od države i nešto od roditelja .Ma šta je u ovoj državi džabe .Baš sam poražena i kao roditelj i kao prosvetni radnik ,kako to sve danas funkcioniše .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti