Diplomirao pre nego što je fakultet osnovan

Diploma Evropskog univerziteta Brčko, koja je predata na nostrifikaciju u Novom Sadu, izdata je mesec dana pre datuma koji je na samoj diplomi naveden kao dan osnivanja ustanove, što je sve češća pojava u akademskoj zajednici.
Diploma Evropskog univerziteta Brčko, koja je predata na nostrifikaciju u Novom Sadu, izdata je mesec dana pre datuma koji je na samoj diplomi naveden kao dan osnivanja ustanove koja je izdaje.

Ilija Tanackov sa Departmana za saobraćaj FTN-a, predsednik Komisije za priznavanje stranih visokoškolskih diploma, kaže da se ovakve diplome sve češće pojavljuju.

Na toj diplomi Saobraćajnog fakulteta Evropskog univerziteta Brčko stoji da je Univerzitet osnovan 28. decembra 2012. godine, a diploma je studentu N.T. izdata 20. novembra 2012, 38 dana pre osnivanja.

- Na dodatku diplome primetio sam da je izdata pre nego što je osnovan fakultet i nisam je nostrifikovao, kao ni tridesetak drugih diploma koje u poslednje vreme dolaze sa privatnih fakulteta u BiH - kaže Tanackov. Kod većine tih diploma problem je "neusklađenost planova i programa", pa se mora polagati razlika ispita. Kako navodi profesor Tanackov, zanimljivo je da niko još nije došao da položi tu razliku.

On objašnjava kako funkcioniše "pranje titula": - Kandidat je završio višu trogodišnju poslovnu školu u Srbiji i stekao 180 bodova. Otišao je u Brčko, tamo su mu priznali bodove, iako programi nemaju veze jedan sa drugim. Nastavu je počeo u oktobru, a u novembru je već položio sve ispite, uradio i odbranio diplomski rad čime je stekao još 60 bodova. Ukupnih 240 bodova sada treba negde u Srbiji "oprati" za 35.000 dinara, koliko košta nostrifikacija.

- Njegov otac mi je rekao da će ići u Beograd, jer je tamo već priznato 400 diploma sa ovog fakulteta - navodi Tanackov za Blic.

Rektor: Ne znam šta je razlog problema

Mirko Kulić, rektor Evropskog univerziteta Brčko, kaže da je "nemoguće da je diploma izdata pre nego što je fakultet osnovan". - Znam da ima problema sa nostrifikacijom naših diploma u Srbiji, ali ne znam šta je razlog. Naš fakultet ima dozvolu za rad i ako se 70 odsto programa poklapa moraju priznati našu diplomu - rekao je Kulić.

  • Pančevac

    23.04.2015 06:40
    Stranačke diplome
    Ovde u Pančevu nemaš pojma koja vladajuća stranka ima više političara sa šarenim diplomama. Da li su to Naprednjaci ili Demokrati? Najbolji je jedan političar koji na jednim izborima prijavi da je završio neki marketing a na sledećim izborima da je završio Mašinski fakultet. Zaboravio čovek šta je studirao. Po svakakvim diplomama su svi isti i kriju radne biografije i jedni i drugi
  • 22.04.2015 20:29
    Ljudi, jel' se secate tamo negde osamdesetih godina da je svako ko je hteo otvoriti kafanu, restoran, hotel, morao imati zavrsenu srednju ugostiteljsku skolu. Elem, oni koji takvu skolu nisu zavrsili a hteli su da se bave tim poslom isli su u Brčko, Bijeljinu, Zvornik, da "polože" te cetiri godine srednje ugostiteljske. Poenta je bila da se ode recimo u Brčko u tamo neku kafanu gde je zasedala ispitna komisija po prethodnom dogovoru. Tarifa je bila par stotina maraka a "učenik" je pred komisijom morao kroz kafanu da pronese konobarsku tacnu na jednoj ruci u kojoj je bilo recimo 7 flaša i 5 čaša. Kada bi kandidat uspesno prosetao kroz kafanu sa tom tacnom, komisija bi jednoglasno konstatovala "kolega, polozili ste". Onda bi se ispisivala doploma i overavala originalnim pecatom tamo neke srednje ugostiteljske iz Brčkog. Posle čestitanja o trošku novo diplomiranog, komisiji je sluzeno sveze peceno jagnje, špriceri, vino, pivo. Tako se sa nekih ulozenih 500-700 maraka i diplomom covek vracao recimo u Novi Sad, Beograd, Šabac i otvarao restoran. Ista fora je bila i za frizere, krojace, stolare, mašinbravare, pa cak i medicinske sestre.
  • 22.04.2015 20:12
    brcko
    Znam i ovaj slucaj: Covek je stvarno u Bg davno zavrsio Masinski fakultet. U Brckom upisuje pre tri godine doktorske studije, i za zavrsnu odbranu teze prebacuje se u Bg, na Masinski i tu brani dr rad. I dobija titulu doktora beogradskog univerziteta. Znaci, ne mora da se ide na nostrifikaciju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti