Informatika daje predmete samo jednom privatnom izvršitelju

JKP "Informatika" uplatila je kao predujam 27 miliona dinara privatnom izvršitelju Svetislavu Ćurčiću za bezmalo 6.000 predmeta koje je dobio da radi od ovog preduzeća i to samo u poslednjoj tranši, saznaje 021.
JKP "Informatika" uplatila je kao predujam 27 miliona dinara privatnom izvršitelju Svetislavu Ćurčiću za bezmalo 6.000 predmeta koje je dobio da radi od ovog preduzeća i to samo u poslednjoj tranši, saznaje 021.

Informatika je od početka rada izvršitelja angažovala više kancelarija, ali kako saznajemo, od kada je došlo novo rukovodstvo, samo Ćurčić dobija da radi ovaj preskupo plaćeni posao. On nije želeo da otkrije koliko je tačno predmeta dobio dodavši da o tome ne sme da govori.

U Informatici su nam potvrdili da su od početka godine do prve polovine jula podneli oko 22.000 predloga za izvršenje, ali nisu želeli da navedu kome su te predmete dali, iako im je zahtev za dostavljanje informacija od javnog značaja upućen još 19. marta. Nakon što je istekao zakonom predviđeni rok, 021 se obratio kancelariji Poverenika za dostupnost informacijama od javnog značaja, nakon čega je od Informatike stigao odgovor u kojem se obećava da će po zahtevu odgovoriti najkasnije do 20. maja. Ispostavilo se da su ponovo ignorisali zakon, a direktor Dejan Čelar uprkos obećanju da će odgovoriti na pitanja nije to učinio.

U Novom Sadu radi deset privatnih izvršitelja, a njih osmoro za 021 tvrdi da im ovo preduzeće od formiranja nove gradske vlasti nije dodelilo nijedan predmet, već da su svi prosleđeni jednom izvršitelju. U jednoj kancelariji nisu želeli da pričaju sa novinarima.

Prema mišljenju izvršitelja sa kojima smo razgovarali, odluka Informatike da poveri sve predmete jednom od njih nije dobra iz više razloga, a pre svega zbog toga što tako dolazi do "kartelizacije" profesije. Na taj način se jedna kancelarija dovodi u povlašćeni položaj, a predmeti se sporije rešavaju jer "jedan ne može da radi kao deset". U komori izvršitelja Srbije su za 021 kazali da je preporuka komore da svaki izvršitelj dobije jednak broj predmeta, makar u početku dok se ne pokaže ko je najefikasniji i čiji su troškovi izvršenja najniži po one kojima se vrši prinudna naplata.

Po dobijanju predmeta, privatni izvršitelj od Informatike dobija predujam u iznosu od 4.680 dinara, za formiranje predmeta i njegovu dostavu dužniku. Po izvršenju naplate, izvršitelj pozajmicu vraća Informatici i naknadno sam sebi određuje nagradu za uspešno sproveden postupak.

Inače, neretko se dešava da troškovi izvršenja budu jednaki, pa i viši od prvobitnog dugovanja. Takav je slučaj Novosađanina (ime poznato redakciji) koji je Osnovnom sudu poslao prigovor na rad izvršitelja Svetislava Ćurčića koji mu je zbog duga Informatici od 14.366 dinara troškove izvršenja naplatio 14.280 dinara. (Vuk Kešelj)

  • Razočarana

    03.02.2022 11:09
    Informatika3.02.2022
    Nemoguće je platiti informatiku sa svim sudskim troškovima i da dalje šalju javne izvršioca! I na kraju saznam da INFORMATIKA salje tj duplira jednog po jednog izvršioca...Sramota i žalosno za državu našu..
  • Neduznik koji placa

    15.01.2015 12:13
    duplo platio
    Nije problem placati racune, problem je placati usluge izvrsitelja koje nije ni napravio, i to platiti dva puta, a da se zalis nemas kome. A za gubljenje zivaca da ne pricam.
  • 01.04.2014 06:26
    A pazi ovu cifru
    Moj dug je 6.500 dinara a nagrada tog istog izvršitelja i troškovi nešto preko 14.000

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti