LSV protiv da veronauka postane obavezni predmet u školama

Liga socijaldemokrata Vojvodine oštro se večeras usprotivila ideji da veronauka postane obavezni predmet u školama u Srbiji i dodala da je veronauci "mesto u crkvi, a ne u školi".

Liga socijaldemokrata Vojvodine oštro se večeras usprotivila ideji da veronauka postane obavezni predmet u školama u Srbiji i dodala da je veronauci "mesto u crkvi, a ne u školi".


"I kada je veronauka uvođena u obrazovni sistem, LSV je upozoravala da je tom predmetu mesto u crkvi, a ne u školi. Posle više od decenije, krajnji je trenutak da tako i bude", naveo je LSV u saopštenju.

Dodaje se da je "krajnji trenutak" da Srbija sama sa sobom raščisti kako je moguće da u sekularnoj državi MUP ima krsnu slavu, veronauka bude u školama, a državni praznici budu "crveno slovo".

Vraćanje veronauke u obrazovni sistem je veliki događaj, izjavio je danas patrijarh srpski Irinej, ocenjujući da je sada vreme za drugi korak - da se veronauka učini redovnim predmetom. ''To je bio veliki datum, događaj, isto kao što je bio veliki događaj i onda kada je veronauka ukinuta'', rekao je patrijarh.

On je istakao da sada pred državnom vlašću i vrhom Srbije stoji drugi deo koraka, a to je da se veronauka učini obaveznim predmetom.

  • LOL

    26.12.2015 14:33
    Vera je stvar ličnog opredeljenja . Niko nema prava da nameće svoje lično opredeljenje, stavove drugima, pogotovo deci koja ne mogu da se brane jer nemaju prava odlučivanja. Zadržite taj način vaspitavanja, učenja za sebe i svoja četiri zida eventualno crkvu a ostale koji nisu ovce za šišanje ostavite da dišu.
  • ANDREA

    05.11.2015 15:26
    VERONAUKA
    Krstena sam u Pravoslavnoj veri, kao beba, roditelji su mi bili pravoslavci, slavili smo sve pravoslavne praznike. Nije istina da je religija ikada bila zabranjivana. Moji roditelji su se 1951. vencali u crkvi, a suprug i ja 1973. I NIKO NAM NIJE BRANIO DA SA MUZIKOM, NEDELJOM U PODNE, POSLE LITURGIJE, DODJEMO NA VENCANJE. Jedino nisi mogao biti clan partije, ako ides u crkvu. A ko nije bio clan partije, nije mogao da napreduje u sluzbi. I ZATO SU SVI TRCALI U PARTIJU, DA BUDU SEFOVI, DIREKTORI, DA DOBIJU STAN... Nisam za obavezno uvodjenje veronauke u skole, jer je to stvar kucnog i ideoloskog ubedjenja i vaspitanja. Zasto silom terati nekoga bilo gde, pogotovo sto u svakoj porodici ima i ljudi koji nisu pravoslavci. Neka veronauka i dalje bude fakultativna, ko zeli bice vernik, ko ne zeli ne mozes ga ni batinom naterati.
  • brrrr

    05.11.2015 13:48
    stvarno mi nije jasno
    Dokle? Sve gluposti moramo prvi da isprobamo? Kome sve to treba? pored svih gluposti koje uče sad deci samo još veronauka nedostaje? ne mogu da verujem...moje dete sigurno neće ići...pritom sam vrnik, čisto da se zna ali to je lični izbor...ponavljam LIČNI ne nametnuti...užas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti