Limanski tunel je ipak kanalizacija

Novosadski areheolozi su utvrdili da je tunel iskopan ispod parkinga u ulici Ive Andrića kanalizacioni kolektor.
Novosadski areheolozi su utvrdili da je tunel iskopan ispod parkinga u ulici Ive Andrića kanalizacioni kolektor.

Time su nakon višednevnih iskopavanja potvrđena prvobitna mišljenja stručnjaka da je tunel deo sistema za odvodnjavanje koji je građen krajem XIX i početkom XX veka, a ne legendarni tunel koji je povezivao Petrovaradinsku tvrđavu sa bačkom stranom kao što su se neki Novosađani ponadali.

Portparolka Zavod za zaštitu spomenika kulture Aleksandra Zeković navodi za 021.rs da se radi o delu sistema koji je služio za odvođenje otpadnih voda iz tog dela grada i koji se naslanjao na obližnju železničku prugu koja je tu bila od 1886. do šezdesetih godina prošlog veka.

- Tunel predstavlja ostatke industrijske arhirekture sa kraja XIX i početka XX veka. Na osnovu načina gradnje može se datirati u period od kraja XIX veka do perioda između dva svetska rata. On se nalazi na terenu koje je ranije karakerisao ritski predeo koji je često plavljen i u blizni je bio rukavac, koji je zabeležen na karti iz 1887. godine, čije su se vode slivale u Dunav u istom pravcu u kom je i ovaj tunel - objašnjava porpatrolka Zavoda.

Aleksandra Zeković kaže i da će posle arheoloških radova tunel biti zatrpan, a u mapama će biti upisano njegovo postojanje kao jednog od ostataka industrijskog razvoja grada.

Zbog iskopavanja tunela, prethodnih dana na samoj lokaciji su bili obustavljeni radovi na postavljanju toplovodne mreže i oni će sada biti nastavljeni.

  • Hmmm...

    22.10.2014 19:19
    Dokle?
    DOKLE IDE TUNEL ? ? ?
  • dete cara dusane

    22.10.2014 09:45
    odgovor Sremcu
    kako ne bi znao, to su sve bile sporedne iz Rumenacke ulice od socijalnog do masinske tehnicke skole i ne samo to nego jos nekih kojih danas vise nema kao Borisa Kidrica i mosta preko kanala dtd kod bivse klanice koji je vodio u Kac kod danasnjeg danubiusa i silosa.
    Da li znate gde se nalazi bivsi Serum i po cemu je dobio to ime ???
  • Сремац

    22.10.2014 07:07
    Дете Цара Душана
    Пријатељу драги у праву си,али нажалост данас нико не слуша старије.Сви се праве паметни,а неки нису ни ОДАВЛЕ да би знали.Ти сигурно знаш и где су биле улице Руска,Русинска,Поповић Комораша,Банатић...али кога то данас интересује.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti