Na 11 raskrsnica postavljeni zvučni semafori

Danas je pušteno u rad novih 11 zvučnih semafora u gradu namenjenih slepim i slabovidim osobama.
Danas je pušteno u rad novih 11 zvučnih semafora u gradu namenjenih slepim i slabovidim osobama.

Radi se o najprometnijim raskrsnicama u širem centru sa ciljem da se slepim i slabovidim osobama omogući lakše i bezbednije kretanje preko raskrsnica. Pored zvučne signalizacije na semaforima su postavljeni i displeji za odbrojavanje vremena trajanja zelenog i crvenog svetla.

Iz ZIG-a podsećaju da je ovo posle više godina prvo postavljanje ovih uređaja, jer oni koji su instalirani 2002. godine u međuvremeni su uništeni od strane vandala. ZIG je prilikom izbora opreme kontaktirao Udruženja i organizacije slepih i slabovidih kako bi se odabrali najbolji uređaji.

- U tom smislu, nabavljena je oprema savremenog tipa zvučnog uređaja (ukupno 72 uređaja) koji unkcionalno zadovoljava sve savremene evropske standarde zvučnih uređaja. Oprema se sastoji od pešačkog tastera prilagođenog potrebama slepih i slabovidih lica, zvučnog uređaja i brojačkog displeja za pešačke signale. Svaki  uređaj ima dva tastera, od kojih je jedan tzv. lokator, koji navodi korisnika do mesta gde se nalazi drugi taster kojim se aktivira zvučni signal kao znak da je prelazak preko kolovoza bezbedan. Nova oprema sadrži i  displeje za odbrojavanje pojedinog signala, odnosno crvenog i zelenog svetla, kako bi starijim licima i osobama sa poteškoćama u hodu, takođe bilo olakšano kretanje preko pešačkih prelaza. Pored ova 72 biće nabavljeno još oko 100 uređaja - kaže direktor ZIG-a Goran Višnjić.

Zvučni semafori će se postaviti na sledećim raskrsnicama:

1. Jevrejska, Bulevar Mihajla Pupina
2. Bulevar Mihajla Pupina i Modene
3. Jovana Subotića, Vojvode Bojovića i Miletićeva
4. Bulevar cara Lazara i Stražilovska
5. Uspenska i Šafarikova
6. Ulica hajduk Veljkova
7. Bulevar oslobođenja i Jevrejska
8. Bulevar oslobođenja i Bulevar Jaše Tomića
9. Bulevar cara Lazara i Šekspirova
10. Braće Ribnikar i Miše Dimitrijevića
11. Beogradski kej i Trg neznanog junaka

Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da su posle više godina, ovo prve aktivnosti koje poboljšavaju standarde pristupačnog okruženja čime se najugroženijoj grupi pešaka u koje spadaju deca, starija lica, a posebno slepe i slabovide osobe, stvaraju uslovi za nesmetano kretanje.

On je dodao da je saradnja sa Udruženjima slepih i slabovidih bila veoma značajna pri odabiru uređaja.

Isporučilac opreme je "Elcom" iz Beograda, opremu montira JKP "Put", a ugovorena vrednost iznosi skoro pet miliona dinara.

  • 29.09.2014 12:21
    Gde je u tom spisku Bistrica. Mi molimo vec godinama da nam se postavi bilo kakav semafor i normalno nista.
    Rase Radujkova i Stojana Novakovica, to Vam je kao da izvlacite Bingo, kada treba da predjete ulicu. Tu je obdaniste blizu i majke sa malom decom jedva prelaze, a o nama starijima i da ne govorim.
    Te blizu je onaj semafor, te daleko je onaj.Ali njega nema pa nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti