Nije gej nego peder

Zaposleni u JP "Informatika" dobili su letak o pravilnoj upotrebi jezika u svakodnevnoj komunikaciji.
Zaposleni u JP "Informatika" dobili su letak o pravilnoj upotrebi jezika u svakodnevnoj komunikaciji.

Kako za 021 kaže izvor iz ovog preduzeća, zaposleni su obavešteni mejlom da letak mogu videti na sajtu firme koji se koristi u interne svrhe, odnosno samo za komunikaciju zaposlenih.

Letak pod nazivom "Jezik čuva granice" sugeriše kako se strane reči koje su se već odomaćile u srpskom jeziku ovde izgovaraju. Tako nije gej već je peder, nije sajt već je strana, nije pasvord već je lozinka, nije diler nego preprodavac, lider je vođa, nije hamburger već je pljeskavica, umesto brend može se reći robna marka, umesto fensi pomodarski, itd. Takođe, i za sam letak je sugerisano da se ne radi o flajeru već letku.

Podsetimo, Informatika je u oktobru prošle godine sa Kulturnim centrom organizovala konkurs povodom Evropskog dana jezika na kojem je za novu reč za pojam "digitalizacija" pobedila reč "ubrojčavanje".

Informatikom kao i Kulturnim centrom upravlja Treća Srbija, organizacija koju u Novom Sadu podržava 1,3% građana i koja je nastala od bivših članova pokreta Dveri. Novom preraspodelom unutar vladajuće koalicije ostaće im da i dalje rukovode ovom gradskom firmom. Nije poznato da li su ovaj elektronski letak s uputstvom o pravilnoj upotrebi jezika dobili zaposleni i u drugim preduzećima i ustanovama u kojima je, bar još nedelju dana, glavnokomandujuća ova interesna grupa. (S. Krajnović)

Komentari 147

  • Deks

    07.06.2014 10:31
    Ne znam kakva je organizacija ovo predložila ali takve i slične akcije protiv upotrebe jezičkih tuđica su za svaku pohvalu. Pritom ne mislim da su svi predlozi u ovom letku ispravni, konkretno umesto "sajt" može se samo reći "internet stranica" a to je opet suviše dugačko i jednostavnije je reći sajt. Bolje je reći "gej" jer "peder" u našem jeziku ima i određeno pogrdno značenje. Većina predloga na letku je ipak ispravna i treba insistirati na korišćenju domaćih reči umesto tuđica. S tim u vezi društvo mora pronaći način da se poveća svest o tome. Zaista je žalosno što se stiče utisak da samo desničarske organizacije brinu o ovom problemu umesto da o tome brinu lingvisti kojih očigledno kod nas nema niti imaju bilo kakav status u društvu.
  • lingvista

    07.06.2014 10:26
    Ovi pojma nemaju!

    Nije ni peder nego guzičar! To je srpska reč! Sad, što se njima ne sviđa pominjanje gu*ice, onda neka ne stavljaju svašta u nju!
  • Kostic

    07.06.2014 07:20
    Hahahahahahahaha.....
    Ne vidim problem upotrebljavanja tudjih reci u nasem. Niti gubimo ista, a dobijamo razumevanje i laksu komunikaciju. Ako niste znali nacionalizam dovodi do fasizma, ne uvek ali kad tad. Mislim da je planeta zemlja super mesto za provod i proucavanje, i na kraju krajeva svi smo mi ljudi. Koje je na kraju zavadio nacionalizam, vera i nerazumevanje.
    Hvala...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti