Saobraćajna policija se priključila štrajku

Bezbednost u saobraćaju od sada je prepuštena samo savesti vozača, koje saobraćajna policija do daljeg neće kontrolisati.

Bezbednost u saobraćaju od sada je prepuštena samo savesti vozača, koje saobraćajna policija do daljeg neće kontrolisati.

Saobraćajci su se pridružili štrajku koji je prošle nedelje pokrenuo Nezavisni sindikat policije, što znači da će ubuduće intervenisati samo u slučajevima saobraćajnih nesreća, te da je vrlo moguće da oni koji prekorače brzinu, prođu kroz crveno ili budu vozili pijani, neće platiti kaznu za učinjeno.

Policija opšte nadležnosti radi samo krivična dela koja se gone po službenoj dužnosti i kada je narušen javni red i mir u većem obimu, kaže predstavnik štrajkača, Aleksandar Gavrilović i dodaje da je neizvesno kako će biti za predstojeće praznike. "Iskreno, mi ćemo čekati Deda Mraza do Nove godine. Ukoliko ispuni naša novogodišnja očekivanja, naravno da će policija nastaviti da radi", kaže Gavrilović.

Policajci čekaju na dnevnice od maja

Na dalju radikalizaciju štrajka policija se odučila jer nema napretka u pregovorima s predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi s poboljšanjem materijalnog položaja zaposlenih. Predsednik štrajkačkog odbora novosadske policije, Jovica Bajić, kaže da i za zamenu starih pasoša, čije važenje uskoro ističe, važi minimum procesa rada, tako da se novi mogu izdavati samo u hitnim slučajevima.

"Taj koji je pozvao građane da podnose zahteve, taj neka im ih izda. Ja se stvarno izvinjavam građanima što moraju da trpe, ali treba da shvate da mi na drugi način ne možemo da isteramo naša prava. Mi ne tražimo ništa megalomanski, već samo da nam plate ono što smo već zaradili. Da podsetim da nam duguju dnevnice čak od maja. Voleo bih da njima neko postavi pitanje - da li im toliko kasne dnevnice", kaže Bajić.

Bajić: Napadače na policajce sudovi kažnjavaju uslovnim kaznama

Osim što su nezadovoljni materijalnim položajem, policajci štrajkuju i zbog blagonaklonosti države prema onima koji napadaju službena lica. "Šta god mi da pokrenemo, imamo jedinstven odgovor sudstva - vi vršite pritisak na sud", objašnjava Bajić. On kao primer navodi da je u policiji u Vranju lice koje je napalo policajca u policijskoj stanici i polomilo mu jagodičnu kost, pušteno da se brani sa slobode, ali da je stanje drugačije kada se preti sudijama.

"Ušao je jedan seljanin u sudnicu, vodio je privatni spor i u revoltu je rekao - sve vas treba potepati. Oni su ga zatvorili na mesec dana. I sad vi procenite da li je opasniji taj poljoprivrednik koji je u revoltu nešto rekao, ne verujem da bi to uradio, ili je opasniji onaj koji je napao ovlašćeno službeno lice u sred stanice policije", kaže Bajić ističući da je praksa da se napadači na policajce kažnjavaju uslovnim kaznama.

U ponedeljak policajci idu na protest u Beograd

Podsetimo da je štrajk policije počeo prošlog ponedeljka. Odmah je prestalo izdavanje dokumenata, a ove nedelje prestali su i sa registracijom komunalnih vozila. Štrajkači kažu da su na vreme obavestili Gradsko saobraćajno da ni njihove autobuse policija ubuduće neće registrovati, ali da u tom gradskom preduzeću nisu na vreme pripremili odgovarajuću dokumentaciju. Ako prestane registracija autobusa, na gradskim ulicama bi ih u januaru bilo 40 manje. Čistoća treba da registruje svojih osam vozila, dok ostala preduzeća nisu saopštila na kojim vozilima im i kada ističe registracija.

U predizbrnu kampanju s policijom u štrajku?

U okviru radikalizacije štrajka, policajci su za ponedeljak zakazali protest u Beogradu i kažu da će nastaviti sa zaoštravanjem situacije ukoliko im vlast ne prihvati zahteve. "Neću ja o tome da razmišljam, neka o tome razmišljaju oni - da li im se ulazi u predizbornu kampanju s policijom u štrajku", kaže Bajić. (Dejan Stojičić)

  • Симић

    26.12.2011 07:45
    .
    Подржавам штрајк свих према којима држава не испуњава своје обавезе. Пристојније плаћени полицајци и саобраћајци - више реда на улицама.
  • auuuuu

    25.12.2011 22:10
    znaci, samo nastavljaju da rade sto i do sada - nista. Jedino sto njih to sto nisu na ulici stvarno zestoko finansijski pogadja jer norma se i prebacivala bogami ohohoooo
  • Milan II

    25.12.2011 08:34
    Gde je sada Dačić sa svojim arogantnim izjavama koje je koristio da komentariše stanje na Jarinju i Brnjaku, a i naše odnose sa Evropskom Unijom. Sinoć se stidljivo pojavio na TV sa zaključkom "da je vreme da se štrajk prekine".
    UPLAŠEN SAM SAZNANJEM U KAKVOJ JE ANARHIJI OVO ŠTO SE ZOVE DRŽAVA SRBIJA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti