U Novom Sadu radi polovina programera u Srbiji

U proizvodnji softvera u Srbiji je zaposleno između šest i sedam hiljada ljudi, od kojih je više od polovine, odnosno oko 3.500, u Novom Sadu, ali su potrebe mnogo veće.

U proizvodnji softvera u Srbiji je zaposleno između šest i sedam hiljada ljudi, od kojih je više od polovine, odnosno oko 3.500, u Novom Sadu, ali su potrebe mnogo veće, izjavio je direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja.

Šolaja je rekao da je veliki problem IT industrije u Srbiji nedostatak kadrova, pa tako praktično nema nijednog nezaposlenog kvalitetnog programera, a potreba za tom strukom ne jenjava. On je ocenio da bi obrazovni sistem trebalo da prati potrebe tržišta rada, ali to nije tako, pa u visokoškolskim ustanovama u Srbiji nema dovoljno mesta za sve koji žele da upišu studije računarstva.

Istakao je primer Rumunije, gde studenata računarstva ima mnogo više, subvencioniše se celokupan izvoz softvera, što im obezbeđuje dodatnu konkurentnost, a taj sektor oslobođen je i plaćanja poreza na plate, ali se to državi višestruko vraća.

Prema njegovim rečima, Novi Sad se s pravom može smatrati centrom industrije informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u Srbiji, a samo na Fakultetu tehničkih nauka "izraslo je" 105 kompanija iz te oblasti, koje postižu dobre rezultate na tržištu, prenosi Dnevnik.

Šolaja je naveo da je jedna kompanija iz Novog Sada u prve dve godine rada prodala 40.000 licenci za podršku upotrebi svog programa po 300 američkih dolara po licenci, a njihovi klijenti su poznate svetske kompanije, poput SAP-a i "Diznija".

Naveo je i primer dve novosadske kompanije koje imaju 80 odsto svetskog tržišta HOPA igara.

  • Student PMFa

    12.06.2020 13:39
    Šurenje
    Pegla mi se kad vidim kako kukate, nesposobnjakovići!!

    Imate skoro celu planetu kao moguće tržište rada i opet vam me valja?

    Ko ti kriv što ne znaš da se prodaš?
  • Lazar Dordic

    06.09.2015 20:45
    Trazi se programer...
    Cao Ljudi trazim jakog programera da radi za Svajcarsku...

    javite se na email dj.lazo (et) gmail.com
  • 23.02.2015 08:45
    @oracle
    schneider electric - 500+ programera
    Levi9 - 250+
    Eipix - 200+
    Execom - 100+
    VegaIT - 50+

    Tu vec imas preko 1100 ljudi, a to je samo 5 vecih firmi kojih sam se setio... A gde su jos firme koje nisam nabrojao, i jos bar 50 malih firmi sa 5-15 zaposlenih?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.