Novosadski informativni portal 021

Menu 021

Istorijat

Radio 021 se prvi put u novosadskom etru čuo 17. juna 1997. godine na frekvenciji 92,2 MHz na kojoj se čuje i danas. Identifikovali smo se kao gradski, informativni radio.

Već narednog dana emitovan je prenos uživo iz Skupštine grada, ali je samo dan kasnije, 19. juna program prekinut po nalogu režima i potom ponovo pokrenut 1. avgusta uz podršku čelnika tadašnje gradske vlasti. Prva pesma koja se zavrtela na frekvenciji bila je "Satisfaction" od Stonsa. Inače, Radiodifuzno preduzeće "021" registrovano je 10. juna 1997. godine pa se taj datum uzima kao dan firme.

U to vreme mediji su se bavili propagandom Miloševićevog režima, pa je 021 bio "crna ovca" i prvi elektronski medij u Novom Sadu koji je namerio da se bavi svojim poslom ‑ informisanjem. Dok su ostale TV i radio-stanice zabavljale građane strogo pazeći da ih ne uznemiravaju realnom slikom stvarnosti, mi smo želeli da ih ohrabrimo na demokratske promene i stvorimo normalan medijski ambijent.

Produkcija Radija 021 je vrlo brzo postala prepoznatljiva u glavnom gradu Vojvodine, a ovo su neke od onih koje su obeležile to vreme.

"SSB", odnosno "Svetski servis bajki". Kada je famoznom Šešeljevom Uredbom medijima zabranjeno da preuzimaju programe stranih stanica poput RFE ili BBC, Radio 021 je imao svoj odgovor: osmišljena je rubrika pod nazivom "SSB" odnosno "Svetski servis bajki" koja je emitovana u terminu u kojem je radio pre zabrane preuzimao jutarnju informativnu emisiju BBC-a. Iz dana u dan su novinari pisali "bajke i basne " i na ezopovski jezik "prevodili" i u etar plasirali najaktuelnije vesti. Slušaoci su brzo identifikovali ko se od političkih aktera krije iza likova iz životinjskog sveta kao i o kojim događajima je reč. SSB je bila čuvena rubrika zbog koje su neki Novosađani, prema sopstvenom priznanju, kasnili na posao.

"Mali šumski oglasi", rubrika emitovana, kao i svaki oglas, više puta dnevno. Počinjala je špicom: "Dobro jutro zeko, dobro jutro medo, dobro jutro leptirići naši. Nad vama bdi 021". Rubrika je pratila brljotine lokalnih političara-leptirića koji su imali svoja karakteristična "šumska imena", a slušaoci su lako prepoznavali Lažljivu svraku, Skakutavu Kunu sa Volge, Debelog žutog medu, Malo šumsko Pomorče, Gologlavog Bumbara, Ružičasto Slonče, Dugonogog Dživdžana, itd.

Bez obzira što su ovakve forme na prvi pogled delovale zabavno, njihov cilj je uvek bio isti: kritika i javna kontrola rada vlasti. Pokazalo se da takav pristup daje najbolje efekte. Tako je među ovdašnjim političarima pravu buru izazvala emisija "Bubreg u loju" emitovana leta 2002. godine, a koja je u centar pažnje postavila problem gomilanja funkcija. "Bubrezi" su burno reagovali: počeli su da podnose ostavke na pojedine funkcije, demantovali da ih obavljaju i javno negodovali, dok ih je 021 "hrabrio da istraju u kumuliranju funkcija kako država ne bi rasipala pare. Jer kad jedan funkcioner koji ima desetak funkcija ode u restoran on ipak može da pojede samo za jednog čoveka, vozi se samo jednim kolima".

I danas se prepričava prvoaprilska šala redakcije iz 2004. kada je izmišljeni čikaški biznismen Stiv Bogdanović posetio Novi Sad. Izmišljotina čiji je cilj bio da na svetski dan šale "nasanka" i potom nasmeje novosadsku javnost, pretvorila se u nacionalnu zabavu jer je na nju, sem većine novinara novosadskih redakcija, naseo i tadašnji ministar infrastrukture Velimir Ilić tvrdeći kako se i on lično sastao sa čuvenim biznismenom!

Akcija koja se pamti bila je i "Belog zeca za gradonačelnika Novog Sada". Nezadovoljni kulturnom politikom i statusom umetnika, Art klinika i Radio 021 su za lokalne izbore 2004. godine osmislili predizbornu kampanju svog kandidata za gradonačelnika. Uz slogane "Ja sam zekan, nisam zvekan" i "JBŠ infrastrukturu kad nemaš kulturu", Beli Zec se uključio u predizbornu trku. U vrtlogu kampanje spontano je nastao i pokret "Snaga Belog Zeca".

Najprepoznatljivija rubrika na 021 bila je "Ventil", u kojoj su Novosađani svakodnevno, bez selekcije i cenzure, iznosili svoje stavove, poruke ili mišljenja. Sadržaj poruka je bio dominantno politički i značajno je uticao na to da se građani oslobode straha, da sa talasa 021 čuju sugrađane i shvate da nisu usamljeni u svojim stavovima i razmišljanjima.

U skladu sa uređivačkom politikom, 021 je u oktobru 2000. pokrenuo drugi program na jezicima manjinskih zajednica Vojvodine. Vremenom je ovaj program izgradio jasan profil i u etru se identifikovao kao Multiradio. Taj radio je govorio šest jezika i imao jedinstven, originalan koncept višejezičkog radio-programa za koji je vrlo brzo dobio i prvo priznanje: Multiradio je 15. marta 2003. godine u Budimpešti iz ruku tadašnjeg premijera Petera Međešija dobio najznačajniju i najugledniju godišnju nagradu "Za slobodu štampe" Republike Mađarske. Sa radom je prestao 2008. jer na konkursu za dobijanje frekvencija, koncept koji doprinosi suštinskoj afirmaciji manjinskih zajednica i građanskog društva u Vojvodini - jednostavno nije prošao.

Ko bolje pamti i sporije zaboravlja setiće se i serije plakata (IKEA, Shell, Rolling Stones, Olimpijada, EU) koji su pred septembarske izbore 2000. osvanuli u svim gradovima i većim mestima Vojvodine sa porukom: "Ne menjajte stanicu - promenite voz". Ohrabrivali smo građane i građanke da izađu na septembarske izbore i štampali prvi milenijumski izborni kalendar "Okreni-Promeni". Štampali smo i letak sa porukom "Demokratija ne pada sa neba".

Radio 021 nikada nije zazirao od uspeha. Trebalo nam je svega nekoliko meseci od osnivanja da postanemo najslušanija stanica, što i nije bila neka mudrost ako se zna šta su ostale stanice nudile slušaocima. Iako se naš program u vreme prethodnog režima često mogao čuti samo u "tri ulice u centru grada", činjenica da smo konstantno najslušanija stanica nije proizvod naše mašte i želja, već egzaktnih pokazatelja agencija za istraživanje javnog mnjenja.

Ovi konkretni rezultati našeg rada zapravo su konstantno, od osnivanja, išli paralelno sa problemima i nesrećama koje su rad u vanrednim okolnostima pretvorile u "redovno stanje". Nisu to samo okolnosti pod kojima je radio funkcionisao u vreme Miloševićevog režima: zatvaranja, hapšenja, požar… Za radio je vanredno stanje i tragična smrt Srđana Spasojevića - Đanija, (u novembru 2002.) autora i voditelja čuvenog "Talk show Braće Butkaj" i niza drugih rubrika kroz koje je na neponovljiv i jedinstven način u etru manifestovao duh i misiju Radija 021.

"Razlika između nas i ostalih je u - ostalima" jedan je od slogana 021. Razlika je između ostalog i u tome što je redakcija mlada, vesela i kreativna. Mnogo je novinara i "novinara" koji su kraće ili duže vreme radili na 021. Mnogo ih je više koji su otišli u gotovo sve novosadske redakcije od onih koji su ostali u najboljoj ekipi.

Važni datumi

- 10. septembar 2018. (portal 021 postao zvanični regionalni partner BBC-a)

- 28. januar 2018. (preminuo Slobodan Stojšić, osnivač i direktor Radija 021)

- 13. februar 2017. (posle 18 godina, dnevnik Radija Slobodna Evropa prestao sa emitovanjem u ponoć, novi termin od 17 časova na 92,2 MHz)

- 6. februar 2017. (Časopis "PC Press" proglasio portal 021 za jedan od pet najboljih srpskih informativnih sajtova u 2016. godini)

- 2. decembar 2016. (rešenjem REM-a obnovljena osmogodišnja dozvola za rad Radija 021)

- 25. decembar 2015. (redizajniran i pokrenut novi sajt)

- 7. februar 2011. (posle 13. godina na radiju prestalo emitovanje dva BBC dnevnika zbog odluke da se ukine redakcija na srpskom)

- 17. novembar 2009. (otvorena knjižara BoBo)

- 14. januar 2009. (pokrenut novi sajt na adresi www.021.rs)

- 25. februar 2008. (odlukom RRA Radio 021 dobio dozvolu za rad na osam godina)

- 8. januar 2007. (otvoren Radio kafe u Miletićevoj 45)

- 4. maj 2005. (021 prešao 100% u vlasništvo zaposlenih)

- 4. novembar 2003. (direktor Radija 021 Slobodan Stojšić imenovan za predsednika UO ANEM)

- 2. septembra 2003. (osnovana TV produkcija "021")

- 7. jun 2003. (nagrada Radiju 021 za Izuzetnost koju dodeljuje Radio Free Europe)

- 15. mart 2003. (nagrada Multiradiju za "Slobodu štampe" Republike Mađarske)

- 15. novembar 2002. (poginuo Srđan Spasojević, voditelj Radija 021, slušaocima poznatiji kao Đani Butkaj)

- 6. oktobar 2001. (pokrenut Multiradio na pet manjinskih jezika)

- 30. jun 2001. (nagrada Radiju 021 za Izuzetnost koju dodeljuje Radio Free Europe)

- 6. april 2000. (u požaru na Radničkom univerzitetu u potpunosti izgorele prostorije i oprema Radija 021)

- 18. oktobar 1999. (dokumentarno-poetska emisija "Ja živim tu" o bombardovanju Novog Sada dobila specijalnu nagradu na međunarodnom festivalu u Košicama)

- 27. mart 1999. (pokrenuta prva internet stranica na adresi www.radio021.co.yu)

- 25. mart 1999. (tokom NATO bombardovanja Radiju 021 oduzet predajnik i zaustavljeno emitovanje programa)

- 1. avgust 1997. (ponovo pokrenut program)

- 17. jun 1997. (prvo pojavljivanje Radija 021 u novosadskom etru, posle dva dana policija zabranila rad)

- 10. jun 1997. (osnovano Radiodifuzno preduzeće "021")

Cenovnik Impresum Kontakt Pravila i uslovi korišćenja Pošalji vest