Odbornici traže da se spreči gradnja solitera u centru

Odbornička grupa Demokratske stranke podnela je prigovor na izmene urbanističkog plana kojim se predviđa gradnja solitera u centru grada na mestu privremenog parkinga u Ulici Narodnih heroja.
Odbornička grupa Demokratske stranke podnela je prigovor na izmene urbanističkog plana kojim se predviđa gradnja solitera u centru grada na mestu privremenog parkinga u Ulici Narodnih heroja.

U obrazloženju primedbe datoj na javnom uvidu, a koju će pre nego što plan dođe pred Skupštinu grada razmatrati Komisija za planove, navodi se da odbornici DS traže da se prostor nameni za kuturu i javne sadržaje.

- Zahtevamo da se lokacija obuhvaćena ovim planom, na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Narodnih heroja, kao jedna od retkih preostalih slobodnih parcela u centru, nameni svim građanima, tako što će se na njoj predvideti javni sadržaji i slobodan gradski i parkovski prostor. U okviru javnih sadržaja, dominantno zahtevamo sadržaje kulture, koji najviše nedostaju Novom Sadu. Takođe, zahtevamo da ovi, novoplanirani objekti namenjeni kulturi, ne prelaze najvišu spratnost okružujućih objekata, a to je visina do P+5 koliki je objekat bivšeg Interservisa (najviši objekat od "komšijskih") - stoji u prigovoru na izmene Plana generalne regulacije prostora za mešovitu namenu između Bulevara Evrope, Bulevara cara Lazara, Ulica Stražilovske i Žarka Zrenjanina, Bulevara Mihajla Pupina, Ulica Jevrejske i Futoške.

Odbornici DS su obrazlažući prigovor naveli i da je planom predviđen preuveličan primer "investitorske arhitekture" ili "arhitekture Grbavice", razmera kakvih do sada u Novom Sadu nisu viđene.

- U ponuđenom rešenju, arhitektura nije dovoljno savremena da bude turistička atrakcija, a nije ni dovoljno tradicionalna da se uklopi u sliku Novog Sada. Svojom spratnošću bi trajno uništila pogled na grad sa Tvrđave ili pogled na ulicu Bulevara Mihajla Pupina, pa i Kralja Aleksandra. Tačnije, ovaj objekat bi bio još jedan korak ka uništenju centralne gradske zone. Takođe, svojim sadržajem, objekat nikako ne doprinosi jezgru Novog Sada. Poznato je da u gradu, usled velike ekonomske krize, ima napretek poslovnih i stambenih prostora na prodaju i iznajmljivanje, pa se ne vidi čemu bi još jedan stambeno-poslovni objekat ove veličine koristio. Novi Sad je u deficitu sa parking mestima, a ovim objektom se uništava i ono malo parkinga koji postoje u centru. Objekat toliko velikih kapaciteta, kao što je predloženi, svakako bi doprineo još većem stvaranju gužve u delu grada gde već postoji problem parkiranja - navode demokrate.

Oni su takođe predložili i da ako već treba da se izađe u susret investitorima koji žele da grade solitere od 13 spratova i 40.000 kvadrata, grad treba da opredeli parcelu na prostorima u gradu gde je to već predviđeno, kao što je Bulevar Evrope.

- Zašto se baš na ovom mestu planira stambeno-poslovni objekat ove veličine? Jedini interes ovde može biti dodatni profit za privatnog investitora, jer je poznato da je cena kvadrata stana ili lokala mnogo veća u centru grada, nego na periferiji, dok je cena izgradnje identična - stoji u prigovodu na plan regulacije.

Javni uvid u kom je bilo moguće podneti prigovore je završen u sredu 4. novembra, a kako 021.rs saznaje prigovor odbornika DS-a nije jedini koji je stigao u JP "Urbanizam" i odnosi se na ideju lokalnih vlasti da dozvoli firmi "Galens invest" da sagradi poslovno-stambenu zgradu do 13 spratova u visini Glavne pošte na mestu gde je do sada bila predviđena petospratnica.

Predlogu da se umesto predviđene petospratnice sagradi zgrada od 40.000 kvadrata i 13 spratova do sada se pored predstavnika opozicije usprotivio i deo novosadske javnosti, među kojima su i arhitekte koje su se prve oglasile i javnosti otkrile šta se priprema u izmeni plana, ali Gradska vlast odbija da plan povuče navodeći da ovim podržavaju investicije u Novi Sad.

  • 05.11.2015 21:46
    Za sve koji su za zidanje. To sto rusite je sada i nikad vise. Neko se ponosi i cuva a ovde je jos na snazi rat koji je zavrsen 1918. Zidajte gde vec postoji ruglo po Futogu, Klisi... Novi Sad ce proci kao Futog. Mesto koje je starije od Novog Sada. A to slabo ko zna jer je poruseno i izgradjena mahala. Ruzno i odvratno.
  • Deda Laza Grmecki

    05.11.2015 18:43
    Samo nek ide u visinu.
  • 05.11.2015 17:42
    Žute muči to što neće biti "ugrađeni" u posao. Navika je čudo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.