Potpisan ugovor između Grada i Lear-a, evo šta je u njemu

Gradonačelnik Miloš Vučević je potpisao ugovore sa američkom kompanijom "Lear" o izgradnji i iznajmljivanju hale u radnoj zoni Sever IV na deset godina.
Gradonačelnik Miloš Vučević je danas u Beogradu potpisao ugovore sa američkom kompanijom "Lear" o izgradnji i iznajmljivanju hale u radnoj zoni Sever IV na deset godina.

Ovaj ugovor su juče na vanrednoj sednici Skupštine grada kritikovali predstavnici opozicije, a 021.rs je imao uvid u detalje Ugovora.

Prvi dokument je Sporazum o kvalitetu i standardu uređenja parcele i neophodne infrastrukture i izgradnji hale u radnoj zoni Sever IV. Prema ovom dokumentu, Grad se obavezao da će finansirati uredjenje zemljišta površine od skoro 80.000 kvadrata i na njemu sagraditi halu od oko 28.000 kvadrata do 1. novembra 2016. godine. Sporazum predviđa da će Novi Sad sve platiti, a predviđeno ulaganje od oko 4 milijarde dinara iz budžeta.

U sporazumu, sem što se navodi da Lear ima pravo da sve vreme obavlja nadzor i učestvuje u promeni projekta hale u slučaju potrebe, dati su i svi rokovi za radove, kao i visine novčanih penala ukoliko Grad ne ispoštuje potpisano. Kako je precizirano odredbama sporazuma, Grad će najkasnije do 22. februara pribaviti građevinske dozvole, završiti radove na nivelaciji i nasipanju terena do 30. aprila, završiti radove na podzemnoj instalaciji do 14. septembra, a građevinske radove na hali do 15. septembra.

Ugovorom je predviđeno da, ukoliko dođe do kašnjenja radova, Lear gradu po danu kašnjenja naplati 4.000 evra, kao i da ukoliko rok pređe 30 dana američka kompanija može da raskine sporazum. Takođe, ugovor predviđa da za svaki dan kašnjenja sa primopredajom objekta nakon 1. novembra Lear ima pravo da naplati po 20.000 evra po danu od Grada.

S druge strane, Grad ima garanciju da će Lear, ukoliko odbije da preuzme objekat, a on bude urađen u skladu sa sporazumom, naplatiti mesečno 70.000 evra kazne. Lear će takođe Gradu dati garanciju od 12 mesečnih zakupnina (840.000 evra) za to da će preuzeti objekat.

Drugi dokument koji je potpisan sa Learom, koji posluje u Srbiji pod imenom "Lear Corporation d.oo Beograd - Stari Grad" na adresi Cincar Jankovića 3, je Ugovor o zakupu na 10 godina hale u zoni Sever IV. Ovaj Ugovor će stupiti na snagu nakon što se obavi primopredaja objekta, što bi trebalo da bude 1. novembra ako se ispuštuju svi rokovi o gradnji.

Prema odredbama ugovora, zakupac hale, odnosno Lear je u obavezi da tu zaposli između 1.600 i 2.000 ljudi na neodređeno vreme u pogonu za sklapanje, izradu, servisiranje i testiranje automobilskih sedišta i električnih delova. U ugovoru se navodi da se u zakup daje objekat - hala od 28.000 kvadrata, pri čemu će tačna kvadratura biti poznata kada objekat bude sagrađen.

Zakup će se računati od dana primopredaje objekta i važiće 10 godina. Ugovor predviđa da je zakupnina 2,5 evra sa PDV-om po kvadratnom metru i plaća se mesečno u roku od 30 dana. Lear je u obavezi da plaća i sve troškove za vodu, struju i druge komunalne usluge.

Objektom će u ime grada upravljati JP "Poslovni prostor", a Grad se obavezao da obavlja investiciona održavanja objekta. Ukoliko Grad ne bude u roku obavljao investiciono ulaganje, Lear će moći da angažuje treće lice i fakturu potom pošalje Gradu da plati troškove. Ukoliko Grad ne plati, Lear će imati pravo da za tu sumu umanji iznos koji daje za zakupninu.

Grad je u obavezi i da u garantnom roku otkloni sve nedostatke na objektu. Predviđeno je da osiguranje objekta bude obaveza Grada, a radnika i opreme Leara.

Konačno, Ugovorom je predviđeno da se on može produžiti nakon 10 godina, a pravo prečeg ugovaranja ima zakupac, tj. Lear pri čemu će tada biti revidiran iznos zakupnine. U završnim odredbama dokumenta su navedeni i razlozi za raskid ugovora, ali se u njima ne navodi da grad ima pravo na naknadu štete koja bi nastala ako bi Lear raskinuo ugovor i napustio halu, sem što ima garanciju od 6 mesečnih zakupnina u slučaju neplaćanja zakupnine.

  • bane

    19.12.2015 12:23
    silne pare
    sa tim parama su mogli pola posrnule novosadske privrede pokrenuti...
    vi što pričate o radnim mestima slobodno idite i tražite tamo posao. bože kakve gluposti, došli su kod nas zato što imamo rwlativno školovanu i ubedljivo najjeftiniju radnu snagu u ovom delu evrope. nije njih niko doveo, nas je vlast u zadnjih 25 godina dovela do toga da smo najjeftinija radna snaga.
    ne lupetajte gluposti, kakva radna mesta, kakav investitor...nebuloze...
  • Marin

    19.12.2015 10:44
    eto
    Što bi jedan investitor uložio kod nas a ne u nekoj drugoj državi u regji? Sve zemlje su približno iste veličine, a ivestitori gledaju de im se nude bolji uslovi. Ali to izgleda neki teško shvataju.
  • Pametnom dosta

    19.12.2015 10:04
    Povrat investicije grada je 40 godina i to samo na uložena sredstva u izgradnju hale, ako su podaci iz ugovora tačni. Ne računam cenu subvencije po radnom mestu. Voleo bi da se bar vi na forumu zapitate da li bi uložili novac i da vam je povrat investicije 40 godina. Jasno vam je gde će arčenje novca građana odvesti ovu državu za deset godina. Valjda bolje nismo ni zaslužili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti