Novak po šesti put osvojio Australian open

Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbranio je titulu na Australijan openu pobedivši Endija Mareja sa 3:0 po setovima.

Posle skoro 3 sata igre srpski teniser je ubedljivo slavio sa 6:1, 7:5, 7:6.

Ovo je Novakova četvrta pobeda od isto toliko odigranih mečeva sa Marejem u finalima Australijan opena. Njih dvojica su odigrali 31 međusobni duel, Novak vodi sa 22-9, a dobio je poslednjih 11 od 12 mečeva.

Šestim peharom u Melburnu Novak je izjednačio skor Roja Emersona, a sledeće sezone će imati šansu da postane neprikosnoven na ovom turniru. Takođe, ovo mu je sedma uzastopna titula na ATP turnirima, čime je oborio svoj lični rekord.

To nije sve, još jedan rekord je danas oborio. Rod Lejver i Bjern Borg su do sada osvojili 11 Grend slem titula, a sada i ime srpskog tenisera stoji upisano odmah pored njihovih, s tim što je pred Novakom još mnoštvo velikih turnira. Ispred njega su još Emerson sa 12, Rafael Nadal i Pit Sampras sa po 14, kao i Rodžer Federer sa 17 osvojenih Gren slemova.

Tok meča:

U prvom gemu je Marej imao brejk loptu koju je Novak uspeo da spasi, pa je to nagoveštavalo veliku borbu. Međutim, ono što je usledilo ostavilo je Mareja bez odgovora. Upalio je Đoković turbo i uspeo je da oduzme Britancu dva puta servis bez ijednog izgubljenog poena, pa je set, koji je trajao svega pola sata, dobio sa 6:1.

Gledaoci su mogli da vide odličan tenis na početku drugog seta, pogotovo u trećem gemu na servis Britanca. On je uspeo da spasi čak četiri brejk lopte koje je imao Novak, nakon čega je poveo sa 2:1, a ovaj gem je trajao kao polovina celog prvog seta. Mnogo je agresivnije Britanac igrao u drugom setu, tome je doprineo i pad u procentu prvog servisa Đokovića. Ipak, Novak je pri rezultatu od 3:3 uspeo da napravi brejk, ali je odmah usledio ribrejk Mareja za novo izjednačenje. Još jedan neverovatan gem odigrao je Đoković pri rezultatu od 5:5. Gubio je 40:0 na servis Mareja, ali je uspeo da preokrene i da napravi brejk za ključni trenutak u ovom setu. U narednom gemu je bio siguran i sa 7:5 je došao do novog seta.

Na samom startu trećeg seta Novak je fantastičnom bekend paralelom u poslednjem poenu napravio brejk, a onda je dobio svoj servis bez izgubljenog poena za 2:0. Međutim, vratio se Marej u ovaj set tako što je uspeo da oduzme servis Novaku i izjednači na 3:3. Nije do kraja seta bilo brejkova ni na jednoj strani. 

Taj brejk je počeo duplom servis greškom Mareja, a odmah potom usledio je as i siguran poen Novaka Đokovića za 3:0. Neverovatno je da je Britanac još jednom ponovio duplu servis grešku, pa je Đoković bio u prednosti od dva mini brejka. Do kraja Novak siguran, pa taj brejk dobija sa 7:3, odnosno set sa 7:6.

Ovo je Novakov šesti trofej otvorenog prvenstva Australije i jedini je igrač koji je odbranio titulu na ovom turniru.

Autor: 021.rs

  • Cwelle

    01.02.2016 04:03
    Sima 31.01.2016 | 18:19
    Nadju se dva konja da komentarima upropaste lepu vest.

    I treci sa svojim ostroumnim komentarom.
  • komsija pera

    01.02.2016 03:58
    @Zivan

    Savetujete opustanje ?? Ko normalan moze da se opusti ziveci u ovoj izgubljenoj nedodjiji ?
  • živan

    31.01.2016 19:27
    Profi
    Penzije se skoro nece vratti na predjasnji nivo. Tokom 2014. godine na penzije je izdvojeno 4,36 milijardi evra, od toga doprinosima se sakupilo tek 2,13, dok je iz budzeta prebacceno 2,34 milijarde evra, 52 odsto ukupnih potreba za ove izdatke. To je neizdrzivo za aktuelne poreske obveznike i u dogledno vreme nema sanse da se penzije vrate na predjasnji nivo.
    Profo, opusti se malo, pogledaj i ti neki teniski mecc. Ako te ne zanima Djokovic, ima tu lepih teniserke, opari malo occi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Tenis

Francuzi osvojili Dejvis kup

Teniska reprezentacija Francuske 10. put osvojila je trofej Dejvis kupa pobedom nad Belgijom ukupnim rezultatom 3:2.

VIDEO: ATP se izvinio zbog provokativne ceremonije žreba

Organizacija ATP izvinila se teniskoj i sportskoj javnosti zbog provokativnog nastupa devojaka modela tokom žreba za premijerni turnir "Naredne generacije", na kojem će predstojeće nedelje u Milanu učestvovati osam najboljih igrača mlađih od 21 godine.

Aleksandra Krunić bez titule u Guangdžouu

Aleksandra Krunić nije uspela da osvoji titulu na turniru u kineskom Guangdžouu, pošto je danas u finalu izgubila od domaće igračice Šuai Žang u tri seta 6:2, 3:6, 6:2.