Do 1. aprila spomenik žrtvama "Kontrasta", uskoro tender

Najkasnije do 1. aprila, kada se navršavaju četiri godine od tragičnog požara u diskoteci "Kontrast" u kome je stradalo šestoro mladih, na uglu Partizanske i Kisačke ulice biće postavljeno spomen-obeležje u znak sećanja na sve preminule.

Finansijska sredstva za njegovu izradu obezbeđena su iz gradskog budžeta preko Zavoda za izgradnju grada.

Idejno rešenje protivpožarnih stepenica, kojima se ne može proći, odabrano je na konkursu krajem 2015. godine, a ZIG u najskorije vreme treba da pokrene postupak javne nabavke za izradu spomen-obeležja.

"Do dana kada budemo obeležavali tužnu godišnjicu stradanja mladih ljudi, spomenik će biti postavljen", kaže Đorđe Srbulović, predsednik Odbora za podizanje obeležja, dodajući da predstoje i radovi na uređenju prostora, gde će se spomenik nalaziti.

Sadašnji izgled ugla Partizanske i Kisačke ulice, kako je najavljeno iz ZIG-a, biće potpuno promenjen. Planirano je da se objekti pored "Kontrasta" uklone i da se promeni namena zemljišta. Između ostalog, tu će biti i park.

Inicijativa za podizanje spomenika potekla je od roditelja šestoro nastradalih, a gradski Savet ju je jednoglasno podržao. Predlog je usvojen 2013. godine, formiran je i odbor, čiji je zadatak da sve to sprovede u delo. Između tri učesnika idejnog konkursa, koji je objavio ZIG, složno je odabran rad Novosađanke Ivane Sovilj. Ona smatra da protivpožarne stepenice, kojima se ne može prići, reflektuju tragičan događaj. Spomenik, prema njenim rečima, predstavlja funkcionalni element, postavljen samo kao eksponat.

Branko Miladinović. otac novinarke Tamare Miladinović, jedne od šest žrtava, ističe da spomen-obeležje njihovoj deci treba da opominje na tragediju i upozorava da se tako nešto više nikada ne dogodi.

Sa druge strane roditelji preminule Milene Dalmacije ističu da ne žele da se ime njihove ćerke nalazi na spomeniku, jer ih prizor njenog groba dovoljno podseća na to šta se u "Kontrastu" desilo.

Stoga će na spomen-obeležju biti ispisano ćiriličnim pismom: "Na ovom mestu 1. aprila 2012. godine, u požaru u diskoteci "Kontrast", tragično su stradali Tamara Miladinović, Marina Aničić, Renato Vuković, Marko Pavlović, Zoran Ignjatović. Ova tragedija večita je opomena društvu da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi".

Autor: Novosti

  • neko iz mase

    03.02.2016 12:35
    Korisnije bi bilo da neko iz inspekcije krivično odgovara za to što se desilo.
  • nikudveceras.com

    03.02.2016 09:27
    Ne treba nikakav tender, dovoljno bi bilo da drzavne institucije sa inspekcijom na celu, od blata (da ne bucdem grublji), znoja i suza pocne da pravi spomenik, kada nisu znali da rade svoj posao. Nadam se da ne spavaju mirno i da ce ih jednog dana stici to sto rade, ali ne od nekakvog boga ili sudbine, vec od ljudi koji ih placaju da budu nemarni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti