Rio Tinto traži zlato na Crnom vrhu

Jedna od najmoćnijih svetskih rudarskih kompanija britansko-austrijska korporacija Rio Tinto uključiće se u potragu za zlatom na planini Crni vrh.
Istražuju se nalazišta zlata, kao i bakra, između Žagubice i Bora.
 
Kanadska kompanija Reservoar minerals, koja u kooperaciji s američkim Friportom radi na istraživanju okoline Bora, ima licence i za geološka istraživanja na Crnom vrhu, ali i u okolini zaječerskog sela Nikoličevo, kao i na lokalitetu Kraljevica.
 
Posle prvih pozitivnih rezultata Kanađani su zaključili ugovor sa formirnju zajedničke firme sa Rio Tintom koji će u 'overu' potencijalnih rezervi bakra i zlata na tom području investirati čak 75 miliona dolara, prenele su Novosti.
 
"Rio Tinto" je, inače, u Srbiji već pronašao najbogatije svetsko ležište litijuma - metala koji je nezamenljiva komponenta u proizvodnji hibridnih i električnih automobila - u Jadarskom basenu, kod Loznice. Prema dosadašnjim istraživanjima, tu su pronađene i značajne rezerve bora.
 
"Rio Tinto" namerava da u okolini Loznice otvori rudnik litijuma, a u Jadarskom basenu se, prema preliminarnim procenama, krije čak 20 odsto svetskih rezervi tog metala.
 
Autor: Novosti
  • socko

    06.02.2016 20:21
    Rio Tinto je Australijska (kontinent 'down under') a ne Austrijska (Wien, Mozzart, Schonbrunn, Belvedere,...) firma.
  • Vlada

    06.02.2016 11:07
    ---
    Užaš za prirodu, divlje životinje i biljke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.