Razmatra se povlačenje novčanice od 500 evra iz opticaja

Guverner ECB-a Mario Dragi najavio je da su spremni da razmotre mogućnost prestanka štampanja novčanice od 500 evra zbog toga što pomažu kriminalnoj delatnosti.

Dragi je istakao da o ovom potezu razmišljaju zbog konstantnih upozorenja policije da se upravo ove novčanice najviše koriste na crnom tržištu. Ipak, članovi upravnog odbora banke traže i dodatne dokaze da nije reč samo o insinuacijama.

U Velikoj Britaniji zaustavili su korišćenje novčanica od 500 evra, koje se više ne mogu dobiti ni na bankomatima ni u bankama još od 2010. jer je 90 odsto potražnje za njima dolazilo iz kriminalnih krugova.

Centralna banka Italije opisala je na koji način novčanice s visokim apoenima pogoduju kriminalnim aktivnostima poput prodaje droge ili utaje poreza jer je novac lakše preneti i sakriti.

"Kriminal je delatnost u kojoj se plaća isključivo u gotovini pa pomažu novčanice s visokim apoenima", objasnila je policija u Italiji, u kojoj se takođe procenjuje da više od 90 odsto novčanica od 500 evra cirkuliše unutar mafije.

Povlačenje tih novčanica razmatra i Finska, a SAD je novčanice od 1.000 dolara povukao s tržišta još 1969. godine, nakon što je utvrđeno da pomažu kriminalcima u razvoju crnog tržišta.

Prethodno je Evropska komisija najavila istragu o sumnjivo visokom broju novčanica od 500 evra koje su u opticaju, a Dragi je tada istakao da su u fazi proučavanja problema, i da još nisu odlučili kako da ga reše.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.