Slovenija kandidovala Tirka za prvog čoveka Ujedinjenih nacija

Slovenački ambasador pri Ujedinjenim nacijama Andrej Logar zvanično je predao kandidaturu Danila Tirka za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Tirk je profesor međunarodnog prava i nekadašnji slovenački predstavnik u UN, a od 2007. do 2012. bio je i predsednik Slovenije.

On je jedan od više kandidata iz zemalja istočne Evrope koje su istakle svoje kandidate za položaj sadašnjeg generalnog sekretara Ban Kimuna, kojem krajem godine ističe mandat. Tirk uživa jaku podršku koalicione vlade premijera Mire Cerara, kao i predsednika Boruta Pahora, koji je Tirka nasledio na mestu predsednika države.

Velike rezerve oko Tirkove kandidature je, međutim, više puta javno izrazila opoziciona Slovenačka demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, koja navodi da je Tirkov predsednički mandat u Sloveniji bio obeležen izrazitom političkom pristrasnošću u korist levice. Kandidata koji najbolje odgovara za položaj budućeg generalnog sekretara UN-a će po proceduri izabrati Savet bezbednosti, koji će zatim predložiti njegovo imenovanje Generalnoj skupštini.

Očekuje se da bi postupak mogao da bude okončan u jesen.

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.