Da li ste nekad tužni posle sjajnog seksa?

Da li ste nekada bili tužni nakon seksa? Ako jeste i ne možete sebi da objasnite zašto je to tako, evo odgovora...

Verovali ili ne, nije retka pojava da se nakon seksa, čak iako je bila fantastična "akcija", osećamo tužno.

Postoji stručno ime za ovo stanje: post-koitalna tuga (PCT). To je snažan osećaj tuge, anksioznosti ili velike neprijatnosti odmah nakon seksa, a može da traje i do dva sata nakon odnosa.

Zašto se to događa?

Ključni okidač je hormon prolaktin. Žene imaju ovaj hormon koji proizvodi mleko, ali i muškarci ga imaju takođe. Ljudsko telo ispušta ovaj hormon nakon orgazma kako bi "stabilizovao" količinu dopamina, hormona koji je odgovoran za seksualno zadovoljstvo.

Kada dođe do greške u količini prolaktina koji "nadvlada" dopamin, dolazi do tužnih osećaja, stida i sveopšte neprijatnosti nakon seksa.

Koji bi još mogao biti razlog da se neko oseti tužno nakon seksualnog odnosa?

Naučni kažu i zbog toga što tokom seksa dopamin "juri" kroz naše telo i mi se osećamo divno, ali kada njegovo dejstvo prođe, realnost može da "udari", naročito ukoliko nismo zadovoljni emotivnim odnosom sa osobom sa kojom smo imali seks.

Takođe, postoje slučajevi da pojedine osobe nakon seksa imaju snažan osećaj straha ili nervoze zbog čega žele da budu same i da se emotivno (ili i fizički) udalje od osobe sa kojom su iamle odnos.

Još jedan od razloga zbog kojih se možete osećati loše nakon seksa, je ako ste u prošlosti iskusili neku vrstu seksualnog zlostavljanja ili neprijatnosti koja vam se, svesno ili nesvesno, urezala u pamćenje i sada vam proizvodi osećaj anksioznosti i stida nakon seksualnog čina.

Ako je to slučaj, onda bi najbolje bilo da potražite stručnu pomoć, jer niko ne treba da se oseća loše nakon nečega što bi trebalo da prija.

Autor: Mondo

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.