Vojvođanski alpinisti osvojili vrh najvišeg vulkana na svetu

Članovi Vojvođanske planinarske ekspedicije osvojili su krajem januara vrh najvišeg vulkana na svetu Ohos de Salado koji se nalazi na granici Čilea i Argentine.

Vrh visok skoro 7.000 metara drugi je najviši u Južnoj Americi, a njegovo osvajanje samo je jedan u nizu poduhvata u koje su se vojvođanski planinari upustili u proteklih 10 godina. Iako su svi iz Vojvodine, gde je najviši Gudurički vrh visok 641 metar, ravničarski alpinisti osvojili su nekoliko najviših svetskih vrhova, među kojima su i oni visoki preko 8.000 metara, kao što su Mont Everest ili Brod Pik.

U osvajanju Ohos de Salada učestvovali su Miodrag Jovović, Milivoj Erdeljan, Karolj Calbert i Iso Planić.

Vojvođanski alpinisti dolaze iz Subotice i Novog Sada, a vođa ekspedicije, Novosađanin Milivoj Erdeljan (52), kaže za "Blic" da su se ozbiljno pripremili za ovaj poduhvat, iako mu godine malo smetaju.

"Pre uspona smo osvojili tri vrha. Ekspedicija je trajala dvadesetak dana", kaže Erdeljan i dodaje da su on i kolege umeli da provedu i po 80 dana osvajajući vrhove. "To je bilo kad smo se penjali na dva vrha, Gašebrum 1 i 2 na granici Kine i Pakistana. Tada smo se vrlo ozbiljno spremali", ističe on.

Njegov kolega iz Subotice Iso Planić (50) kaže da je zbog takvih ekspedicija morao da prekida radni staž.

"Prosvetni sam radnik, a trenutno sam direktor Politehničke škole. Imao sam sreće što su me ranije puštali da odsustvujem zbog alpinizma. Za ovakve ekspedicije dovoljan je godišnji odmor, ali nekada sam potpuno zamrzavao radni odnos", kaže Planić.

On dodaje da je svaki vrh drugačiji, a samim tim i način pripreme. "Za najviše vrhove moramo da idemo na posebne kondicione treninge i angažujemo stručnjake za to. Nekada vežbamo skijanje, a nekada se spremamo za vertikalne zaleđene vrhove", kaže Iso.

On i Erdeljan zajedno osvajaju visine od 2004. godine, a popeli su se na desetine vrhova. Međutim, neke ekspedicije i ne uspeju.

"Vrh Muska Gatu nikada nismo uspeli da osvojimo. Stigli smo skoro do kraja, ali je sneg bio dublji od naše visine i nismo mogli da "plivamo" po njemu", ističe Iso.

Vojvođanski alpinisti kažu da im je lakše da se pripreme i nađu vreme za ekspedicije, nego sponzore koji će im dati novac.

Iso Planić kaže da alpinizam ume da bude i te kako opasan. On se priseća kada je pre nekoliko godina u osvajanju vrha K2 na Kilimandžaru, drugog najvišeg na svetu, kolega iz njihove ekspedicije poginuo. Nakon toga vratili su se sa visine od 8.200 metara i nisu uspeli da ga osvoje.

Autor: Blic

  • Sale NS

    10.02.2016 20:14
    Čestitke
    Ko god da se od ovih četvoro popeo do kraja svaka čast. I ovde imamo zlurade komentare kao i za svaku vest bez obzira na temu. Ovaj planinar koji dole drobi se verovatno nije popeo nigde osim liftom na Agrovojvodinu ?!
  • Žarko

    10.02.2016 09:23
    Sjajan biznis sa popustom za prijatelje i poznanike, pa čak i kada nisu alpinisti. Da li se sećate Drena Mandića? Glavom je platio za "turizam" na 8000+.
  • Ssf

    09.02.2016 21:30
    K2 nije na kilimandzaru nego na karakorumu odnosno deo je tog planinskog masiva ;) inace svaka cast za poduhvat

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina