Leteće igračke samo uz dozvolu države

Kupci dronova i igračaka helikoptera imaju problem da ih prevezu preko granice zbog složene procedure.
Da bi dron, helikopter ili neka druga leteća igračka mogli da se preuzmu sa carine potrebna je saglasnost Ministarstva trgovine, turizma i usluga. 
 
Sa ovim problemom se susreo i Milan M, kada mu je prošle nedelje iz inostranstva stigao helikopter, igračka za sina. "Naručio sam igračku putem interneta, po ceni od 16 evra, ali nisam mogao da je preuzmem u carini. Uputili su me na Ministarstvo, koje treba da izda saglasnost. Taj papir me košta skoro kao cela igračka", priča Milan.
 
Ministarstvo je potvrdilo da ovaj slučaj nije usamljen. "Ljudi neoprezno naručuju putem interneta ili često đaci kupuju na ekskurzijama u inostranstvu. Kada dronovi stignu do carine, tamo ih zadrže, jer ne žele da rizikuju", kaže načelnica u Ministarstvu trgovine Jasmina Roskić.
 
Ove igračke spadaju u kategoriju robe dvostruke namene, jer osim za zabavu mogu biti upotrebljenje u svrhe ugrožavanja bezbednosti. Iz tog razloga je bitno da se za svaki predmet pojedinačno utvrdi da li je opasan. Do sada su saglasnost dobili svi koji su je zatražili. 
 
Pravilna procedura bila bi da neko ko želi da kupi dron pošalje zahtev na pisarnicu Ministarstva, koja je namenjena samo za dozvole za uvoz i izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene. Važno je da se dostave tehničke karakteristike letelice u pisanoj, a potom i u elektronskoj formi.
 
"Ministarstvo šalje zahtev Vojnotehničkom institutu, tražeći tehničku ekspertizu i oni nam u roku od dva-tri dana šalju mišljenje", dodaje Roksić.
 
Taksa za mišljenje je 1.460 dinara za fizička lica, dok je za pravna oko 11.000 dinara. Sa tim pozitivnim mišljenjem, kupac ide na carinu i preuzima robu. 
 
Bezbednost
 
Iako su budući vlasnici drona nervozni kada shvate da ih čeka složena procedura i taksa od 1.460 dinara, u Ministarstvu trgovine objašnjavaju da nije reč ni o kakvoj specijalnoj proceduri i da sve države na ovaj način brinu o sopstvenoj bezbednosti.
 
Autor: Novosti
  • alex

    16.12.2019 00:04
    naplatinti sirotinji
    Videla bagra iz vrha gde još mogu da uzimaju pare pa to i čine sve će da oporezuju jos malo i vazduh ce naplaćivati
  • Sale

    03.03.2016 05:22
    Idiotizam
    Dron je popularan naziv, bilo da li on bio kvad-, seksta- ili okto-kopter. Apsurd cele price je da vecina igracaka do 100eur ne mogu da podignu vise od 30-50 grama dodatnog tereta. Naravrno te restrikcije ne sprecavaju nikog da naruci pojedinacne komponente, skine softver sa nekog od relevantnih sajtova, napravi ram od aluminijuma, slozi komponente, testira i ima spravu koja moze da ponese od nekoliko stotina grana do nekoliko kila robe. Ali kao i obicno pravila u nasoj zemlji ne nastaju da bi edukovala i pomogla ljudima da budu bolji, nego da bi generisala profit, pa nam ne mozete zameriti sto je prvi impuls, kako da izbegnemo pravilo.
    Realno 90% tih dronova ce se koristiti u dnevnoj sobi i najvecu stetu koju ce napraviti je razbijena vaza. 9% ce izneti igracku napolje, mozda koristiti pazljivo i uspesno, ali verovatnije zakaciti u krosnju nekog drveta vrlo brzo. Preostalih 1% zele da daju mnogo vise od 20e za dron, znaju tacno za sta im treba i to ce svakako i dobiti bez da ikada upadnu u zamku novog pravila.
    Ista je prica i za automobile na daljinski, 95% onih koji se prodaju kostaju ispod 100e i mogu se slobodno kupiti bilo gde, a preostalih 5% mogu da prekorace dozvoljnu brzinu na vecini gradskih saobracajnica, mogu da imaju motor sa unutrasnjim sagorevanjem, mogu da stvrore zbiljnu povredu ako udaere u neciji skocni zglob, kostaju nekoliko stotina eura, pa se i dalje slobodno prodaju i ne trazi se psp potencijalnom kupcu.
  • ???

    11.02.2016 07:07
    Ovo sad oko bespilotnih letilica ispada kao opasnost po bezbednost zemlje a to što se ljudima bez imalo griže savesti dozvoljava uvoz MSM "mesa" i mesa kome je istekao rok trajanja,to kao ne ugrožava bezbednost zemlje (svih građana) ???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.