Vršcu i Kikindi status grada

Pred poslanicima Skupštine Srbije uskoro će se naći na usvajanju po hitnom postupku zakon o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije kojim se pogranične opštine Vršac, Kikinda i Pirot svrstavaju među gradove u Srbiji.
Tako će dopunom postojećeg zakona Vršac postatiti grad pri kojem će biti sela Vatin, Veliko Središte, Vlajkovac, Vojvodinci, Vršački Ritovi, Gudurica, Zagajica, Izbište, Jablanka, Kuštilj, Mali Žam, Malo Središte, Markovac, Mesić, Orešac, Pavliš, Parta, Potporanj, Ritiševo, Sočica, Straža, Uljma i Šušara.
 
Status grada dobiće i Kikinda sa selima Banatska Topola, Banatsko Veliko Selo, Bašaid, Iđoš, Mokrin, Nakovo, Novi Kozarci, Rusko Selo i Sajan.
 
U obrazloženju zakonskog akta navedeno je da se ovim opštinama dodeljuje status grada zbog toga što je reč o pograničnim opštinama kojima treba pomoći da stvore uslove za više investicija i bolji ekonomski razvoj. 
 
Iz pograničnih mesta, kao što su i Vršac i Kikinda, pojačan je odliv stanovništva, posebno mladih i stručnih ljudi ka centralnim područjima države.To se nepovoljno održava na bezbednost i pravilan regionalni razvoj zemlje. Unapređenje statusa ovih jedinica lokalne samouprave doprineće njihovom razvoju i punom korišćenju privrednih, kadrovskih i prirodnih kapaciteta, navodi se u obrazloženju.
 
Kako se u ovoj godini očekuje značajan priliv investicija Vlada Srbije zahteva od poslanika Skupštine Srbije da izmenu zakona usvoje po hitnom postupku jer bi svako prolongiranje davanja statusa grada Vršcu i Kikindi, kao i Pirotu, moglo da prouzrokuje štetne posledice u smislu gubitka daljih investicija, usporenog razvoja svih sredina i daljeg odliva stanovništva, naročito njegovog mladog i obrazovanog dela.
 
Lokalna samouprava već godinama traži da se Vršcu prizna status grada, pozivajući se da ga je istorijski imao još u vreme Austrougarske. U zahtevu je isticano da je Vršac brzim privrednim razvojom u nekoliko minulih decenija svojim rezultatima stekao sve potrebne uslove da se to ostvari.
 
Autor: Dnevnik
  • Haktivista

    11.02.2016 09:53
    Kikinda je selo koje nema završen asfaltni put do prve kasabe prema BG, Bašaidu.Skadar na Bojani se renovira već deset godina svaka vlast pred izbore uradi kilometar, dva.U međuvremenu je i ovo što je renovirano propalo.

    Ko završi put do Bašaida pre izbora ima moj glas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.