Gej parovi u Portugalu moći će da usvajaju decu

Istopolnim parovima u Portugalu uskoro će biti omogućeno usvajanje dece pošto su poslanici u parlamentu danas poništili veto predsednika, a parlament će takođe ukloniti i pojedina ograničenja prava na abortus.

Partije levog centra su većinom glasova u parlamentu Portugala obezbedile je istopolnim parovima da dobiju ista prava na usvajanje kao i heteroseksualni parovi.

Parlament je najpre odobrio promenu u novembru, međutim, predsednik Anibal Kavako Silva je tu odluku blokirao u januaru, rekavši da je neophodna šira javna rasprava, kao i da nije dokazano da je to u najboljem interesu za decu.

Izmene Zakona o usvajanju odobrene su glasovima 137 poslanika, a odluku su podržali i pojedini članovi partija desnog centra. Većina od 116 glasova u parlamentu neophodna je da bi se poništio veto.

Glasovima 119 poslanika takođe su usvojene Izmene Zakona o abortusu, a promene se odnose na ukidanje obaveznog savetovanja i naknadu troškova medicinskih usluga za žene koje traže abortus u državnim zdravstvenim ustanovama. Novi zakoni stupiće na snagu kasnije ovog meseca.

Autor: agencije

  • Mihajlo Jovanovic

    14.02.2016 08:56
    mihajlofree@hotmail.com
    Браво за Португал. Тако раде земље у којима је живот светиња.
    Зато је у Португалу просечан људски век 79.16 година, а у Србији само 75.26:
    http://www.infoplease.com/world/statistics/life-expectancy-country.html

    Ко нам поједе 5 година живота? Па нико, ми сами! Злоба, пакост, мржња на (геј) комшију.
    Живео живот и доброта :)
  • Laki

    12.02.2016 09:12
    Omogućavanje abortusa, davanje dece homosexualcima. Dublje u mrak ni ne moće jedna država da padne. Tako je tamo gde život više nije sveto.
  • živan

    11.02.2016 10:19
    Uzzasavajuce, svi se povode za Amerima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet