Na periferiji Novog Sada i Beograda masovno se radi na crno

Ministarstvo za rad saopštilo je da je u "blic" kontrolama, koje je inspekcija rada 9. februara sprovela kod poslodavaca na periferiji Beograda i Novog Sada, otkriveno da od ukupno 544 zatečena radnika, njih 106 nije imalo ugovor o radu i nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje.

Nadzori su izvršeni kod 235 poslodavaca, sa prevashodnim ciljem da se utvrdi radno - pravni status angažovanih radnika.

Inspektori su u kontrolama otkrili i jednu neregistrovanu staklorezačku radnju u Kotežu, u beogradskoj opštini Palilula. Zbog utvrđenih prekršaja, inspektori su podneli 15 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i tri zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Takođe, zbog utvrđenih prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, inspektori su izdali 19 prekršajnih naloga.

Zbog nepravilnosti u oblasti radnih odnosa, inspekcija je donela 47 rešenja kojima je, pored ostalog, poslodavcima naloženo da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos i 15 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Autor: Tanjug

  • socko

    11.02.2016 21:00
    Pa i zaposleni u PU Radosno Detinjstvo nemaju placeno socijalno osiguranje 3-5 godina u nazad. Provereno. Da li je i tu firmu obilazila inspekcija ili je samo politicki neodgovarajuce kaznjavala?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.