Preminuo Slobodan Santrač

Legenda srpskog i jugoslovenskog fudbala Slobodan Santrač preminuo je danas u Beogradu u 70. godini od posledica srčanog udara.

Ostaće upamćen kao najbolji strelac jugoslovenskog fudbala sa 218 golova, ali i kao selektor Jugoslavije koja je na Svetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj eliminisana od Holandije u osmini finala.

Karijeru je počeo u pionirskom timu Takova iz Gornjeg Milanovca, a u mlađim kategorijama je igrao i za Metalac iz Valjeva. Jedan od naših najboljih strelaca svih vremena, slavu je stekao u OFK Beogradu, za koji je sa velikim uspehom nastupao devet godina, od 1965. do 1974.

Za "romantičare" je odigrao 244 meča i postigao 160 golova, posle čega se na dve godine preselio u Grashopers, a zatim vratio na Karaburmu. Do kraja karijere je nastupao još i za Partizan (1967-1970) i Galeniku iz Zemuna, u kojoj se od aktivnog igranja oprostio 1983. godine. I dan-danas je njegov rekord aktuelan, pošto je postigao 218 golova u domaćoj ligi.

Čak četiri puta bio je najbolji strelac bivše države (1968, 1970, 1972. i 1973), a u sezoni 1971/72. osvojio je "bronzanu kopačku" kao treći strelac Evrope sa 33 gola. Interesantno je da je za nacionalni tim odigrao svega osam mečeva.

Trenersku karijeru počeo je kao selektor Jugoslavije, koju je vodio od 1994. do Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, posle kojeg je napustuio klupu i otišao u Kinu. Radio je i u Saudijskoj Arabiji, a kratko je vodio i reprezentaciju Makedonije, ali se ubrzo vratio u kineski klupski fudbal u kojem je osvojio "duplu krunu" sa Šandong Lunengom.

Informacije o komemoraciji i sahrani legende jugoslovenskog fudbala biće naknadno objavljene.

Autor: 021.rs

  • boco

    14.02.2016 02:26
    kakav je to igrac bio
    da je liga kao danasnja davao 100 golova po sezoni
    slava mu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.